Az angol rendőrök elvették a halottak pénzét

futball
2013 szeptember 03., 13:33

Csúnya ügy miatt került elő az angol foci történetének legnagyobb tragédiája, a Hillsborough-katasztrófa. Az Independent nyilvánosságra hozta, hogy a dél-yorkshire-i rendőrök megtartották maguknak az áldozatoknál talált pénzt, miközben a szurkolókat vádolták fosztogatással.

1989. április 15.-én egy túlterhelt lelátón az emberek összenyomták egymást a sheffieldi Hillsborough standionban a Liverpool - Nottingham Forest FA-kupa elődöntőn. 96 ember meghalt, 766 pedig megsérült. Az eset rossz rendőri irányítás miatt történt, nem lett volna szabad ennyi embert a lelátóra terelni.

A nyilvánosságra került jegyzőkönyvek alapján úgy tűnik, a rendőrök megtartották az áldozatok pénzét, később pedig befizették a rendőrség saját számlájára.

photo_camera Címlap a tragédia idejéről

Viszonyag kis összegről van szó egyébként,

mindössze 14,53 angol fontról.

Az áldozatok hozzátartozói szerint azonban egyáltalán nem ez a lényeg.

“Nagyon súlyos dolgokat árul el a tragédiáért is felelős rendőrség moráljáról, hogy elsikkasztotta a halottaknál talált pénzt, miközben a szurkolókat vádolták fosztogatással" - mondta Sheila Coleman, a Hillsborough Justice Campaign nevű szervezet munkatársa. A hatóságok ugyanis akkoriban ragaszkodtak ahhoz, hogy részeg Liverpool-szurkolók fosztották ki az áldozatokat.

Szerinte szomorú irónia van az egész történetben, és ebből a szempontból mindegy, hogy mennyi pénzről van szó. Ráadásul a rendőröknek eszükbe sem jutott, hogy az tragédia után létrehozott katasztrófaalapba fizessék be a pénzt.

A rendőrség szerint utólag már nem lehet pontosan bizonyítani, hogy mi történt, mert nincs pontos pénzügyi nyilvántartásuk abból az időből. Ezzel együtt is belső vizsgálatot indítottak az ügyben.

Korábban az is kiderült, hogy a rendőrség a tragédia után megpróbálta felhasználni az áldozatok számára létrehozott alap egy részét saját céljaira  - tornatermi felszereléseket és mikrósütőt akartak venni belőle. Ezen kívül még számlát is akartak küldeni a Sheffield Wednesday-nek (az ő stadionjukban történt a tragédia) az aznapi szolgálataikért.

Vargyai Viktor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.