A nap, amikor előkerült a világ legnagyobb vulkánja

Gigantikus méretű ősvulkán bukkant fel a Csendes-óceán alján. Mármint a vulkán persze már régóta ott volt, csak az emberek eddig nem tudtak róla. Tudósok viszont most rábukkantak, és egyelőre csak a döbbenetig jutottak.

A vulkán ugyanis 308 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, azaz közel három és félszer akkora, mint Magyarország alapterülete. Ráadásul 3,5 kilométer magas, azaz tényleg nem egy könnyen elvéthető jelenség.

phsy.org/Will Sager

A vulkán, ami a Tamu Massif nevet kapta, Japán keleti partjai mellett fekszik az óceán mélyén, csak 25 százalékkal kisebb, mint az eddig ismert legnagyobb vulkán a Naprendszerünkben, a marsi Olympus Mons.

A tudósok persze régóta sejtették, hogy van ott valami a víz mélyén, de sokáig abban a hitben voltak, hogy több vulkán gigantikus hálózata rejlik ott. Végül a Texas A&M University kutatócsapata fedte fel, hogy ez valójában egy hegy. Innen a TAMU elnevezése a vulkánnak.

Szerencsére minden jel arra utal, hogy Tamu Massif régóta kialudt, a kitörés, ami után ekkorára nőhetett, a tudósok szerint 144 millió éve lehetett. (via Gizmodo/Phys.org)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.