A nap, amikor előkerült a világ legnagyobb vulkánja

TUDOMÁNY
2013 szeptember 06., 07:14

Gigantikus méretű ősvulkán bukkant fel a Csendes-óceán alján. Mármint a vulkán persze már régóta ott volt, csak az emberek eddig nem tudtak róla. Tudósok viszont most rábukkantak, és egyelőre csak a döbbenetig jutottak.

A vulkán ugyanis 308 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, azaz közel három és félszer akkora, mint Magyarország alapterülete. Ráadásul 3,5 kilométer magas, azaz tényleg nem egy könnyen elvéthető jelenség.

photo_camera phsy.org/Will Sager

A vulkán, ami a Tamu Massif nevet kapta, Japán keleti partjai mellett fekszik az óceán mélyén, csak 25 százalékkal kisebb, mint az eddig ismert legnagyobb vulkán a Naprendszerünkben, a marsi Olympus Mons.

A tudósok persze régóta sejtették, hogy van ott valami a víz mélyén, de sokáig abban a hitben voltak, hogy több vulkán gigantikus hálózata rejlik ott. Végül a Texas A&M University kutatócsapata fedte fel, hogy ez valójában egy hegy. Innen a TAMU elnevezése a vulkánnak.

Szerencsére minden jel arra utal, hogy Tamu Massif régóta kialudt, a kitörés, ami után ekkorára nőhetett, a tudósok szerint 144 millió éve lehetett. (via Gizmodo/Phys.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.