Egymillió forintra büntette a PSZÁF az MTI-t, mert téves információval befolyásolták a piacot

gazdaság
2013 szeptember 6., 5:31

A távirati iroda augusztus 27-én 14 órakor adott ki egy gyorshírt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 3,9 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Pedig a valóságban 3,8 százalékra. Ez a címben még jól szerepelt, de a hírben magában elrontották.

A PSZÁF vizsgálatot indított az ügyben, és arra jutottak, hogy a

MTI jogszabályban rögzített alapvető kötelezettsége a pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás és az adott helyzet megkövetelt volna olyan kontrollmechanizmus kiépítését és működtetését, amely hatékonyan képes megakadályozni akár a műszaki hibából, akár az emberi mulasztásból eredő, hamis információ közlését.

A piacbefolyásolást tiltó rendelkezések megsértése miatt a PSZÁF ezért egymillió forintos bírságot szabott ki az MTI-re. Enyhítő körülménynek számított, hogy két perc alatt korrigáltak, és hogy az angol nyelvű híradásban csak a helyes adat szerepelt. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt