Egymillió forintra büntette a PSZÁF az MTI-t, mert téves információval befolyásolták a piacot

gazdaság
2013 szeptember 06., 05:31

A távirati iroda augusztus 27-én 14 órakor adott ki egy gyorshírt arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 3,9 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Pedig a valóságban 3,8 százalékra. Ez a címben még jól szerepelt, de a hírben magában elrontották.

A PSZÁF vizsgálatot indított az ügyben, és arra jutottak, hogy a

MTI jogszabályban rögzített alapvető kötelezettsége a pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás és az adott helyzet megkövetelt volna olyan kontrollmechanizmus kiépítését és működtetését, amely hatékonyan képes megakadályozni akár a műszaki hibából, akár az emberi mulasztásból eredő, hamis információ közlését.

A piacbefolyásolást tiltó rendelkezések megsértése miatt a PSZÁF ezért egymillió forintos bírságot szabott ki az MTI-re. Enyhítő körülménynek számított, hogy két perc alatt korrigáltak, és hogy az angol nyelvű híradásban csak a helyes adat szerepelt. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.