A konzervatív kenguruk szerény ajándéka a magyar hercegi párnak

külföld
2013 szeptember 07., 13:41

Nagy győzelmet aratott a konzervatív ellenzék Ausztráliában a szombaton tartott parlamenti választásokon. A voksok 83 százalékának összeszámlálása után a konzervatív Liberális Pártból, valamint a Nemzeti Pártból álló, Tony Abbott vezette koalíció a 150 fős alsóházban több mint 88 mandátumot szerzett, míg az eddig kormányzó balközép Munkáspárt 56 képviselői helyhez jutott az országos választási bizottság közlése szerint. A többi mandátumon kisebb pártok osztoznak. A győzelemhez 76 mandátumra volt szükség.

A balközép kormány vezetője, Kevin Rudd miniszterelnök elismerte a vereséget. A Munkáspárt a zöldek és független képviselők támogatásával hat éve volt hatalmon. A kormányzást - John Howard tizenegy éves konzervatív uralma után - 2007-ben Kevin Rudd kezdte, őt azonban a párton belüli hatalmi harc nyomán 2010 júniusában - első nőként - Julia Gillard váltotta fel a miniszterelnöki székben. A belső villongások azonban nem maradtak abba, a párt népszerűsége rohamosan csökkent, és 2013 júniusában Gillard lemondott pártelnöki és kormányfői tisztségéről. Helyére ismét - az általa korábban kiszorított - Kevin Rudd került.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások szerint az 55 éves volt papi szeminarista, az újdonsült miniszterelnök-jelölt Tony Abbott nem túlságosan népszerű, a szavazópolgároknak azonban már elegük volt a Munkáspárton belüli csatározásokból, a Kevin Rudd ás Julia Gillard közötti szüntelen hatalmi harcból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.