Előítéletes erkölcstankönyv borzolja a kedélyeket

Tbg
oktatás
2013 szeptember 08., 08:14
photo_camera )

Bánhegyi Ferenc írta a három erkölcstankönyv egyikét, amelyikből szeptembertől taníthatják a kötelezővé tett erkölcstant az általános iskolákban.

A szerző egyik tankönyvét már egyszer kivonták a forgalomból 2000-ben. Az akkori Fidesz-kormány oktatási tárcája sem volt elégedett, az egyik bírálat szerint a könyvben bőven akadnak

olyan szövegrészek, melyek a tanulókkal politikailag elfogult történelemszemléletet akarnak megismertetni

Bánhegyi mostani erkölcstan könyvéből az alábbi idézetek cikáznak a világhálón:

photo_camera Részlet az Apáczai kiadó erkölcstankönyvéből, szerző: Bánhegyi Ferenc.

A szerző már 2004-ben is vihart kavart akkori, a mostani elődjének számító erkölcstankönyvével, amelyben ilyen mondatok voltak:

A Tanácsköztársaság kommunista vezető alakjai a zsidóságból kerültek ki, és sok ember halála szárad a lelkükön.

vagy:

A romák Indiából vándoroltak el, és terjedtek el szinte az egész világon; káros előítéletek és saját mentalitásuk miatt szorultak ki a városok-falvak elhanyagolt részeire, ahol jobbára csak tengetik életüket; sok roma gyermek hiányos tudással fejezi be az iskolát, így sajnos, újratermelődik az iskolázatlan, képzetlen roma gyerekek sokasága.

A 444 májusban már végigolvasta az ősszel az iskolai tananyagba kerülő erkölcstankönyveket, és részletesen elemezte az Apáczai kiadó Bánhegyi-féle könyvét is.

Bár egyértelműen ez a mű volt a legelfogultabb a többi közül, a fenti részletek már szerencsére nincsenek benne, de a cikk elején található, a képen szereplő idézetek ("befogadott népek bomlasztották az országot" stb.) igen. A három könyv ismertetését itt olvashatja el.

photo_camera Az Apáczai erkölcstankönyvének bevezetője

Bánhegyi egyébként történelemkönyveket is ír, amiből taníthatnak is (az iskolák maguk választhatják ki a tankönyvek listájából, hogy miből taníthatnak).

Történelemszemléletére erősen rányomja a bélyegét az ezeréves, magyarok elleni összeesküves állandó sulykolása, történetesen: Szent Istvántól Gyurcsány Ferencig állandó összeesküvés tartja kalodában az imígyen kizsákmányolt magyarságot.

A szerző munkásságáról még többet itt olvashat. Illetve itt bebarangolhatja honlapját, ahol készülő könyvéről is olvashat.

 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.