Romario: Messi azért ilyen jó, mert autista

Meghökkentő bejelentést tett Twitterén Romario. Minden idők egyik legeredményesebb brazil csatára arról írt, hogy az argentin Lionel Messi, aki abban a Barcelonában játszik, ahol 20 éve Romario is sztár volt, enyhe autizmusának köszönhetően lett a világ legjobbja.

romario1

Tudták önök, hogy Messi Asperger-szindrómás? Ez az autizmus egy enyhe formája, aminek köszönhetően ő sokkal jobban tud koncentrálni egy feladatra, mint mások?

Következő tweetjében tovább fejtette a gondolatot:

romario1

Newton és Einstein is valamennyira autisták voltak. Remélem Messi hozzájuk hasonlóan képes lesz napról-napra önmagát felülmúlva mindig ezt a csodálatos futballt játszani.

Romario harmadik tweetjében egy brazil gazdasági magazin augusztusi cikkét linkelte, amelynek szerzője - tények bemutatása nélkül - azon spekulált, hogy Messi Asperger-szindrómás.

Romario kijelentései egy volt focista szokásos hülyeségének tűnhetnek, de itt egyáltalán nem erről van szó. A brazil csatár a pályán zseni volt, de semmi jelét nem mutatta annak, hogy a focin kívül bármihez értene. Ehhez képesz visszavonulása után politikai pályára lépett, de nem a szokásos celebkedős vonalat választotta, hanem nekiállt komolyan és keményen dolgozni.

Romario először sportügyekben volt aktív, és most már egy évtizede vív harcot hazája korrupt futballszövetsége és a FIFA ellen. Ő a 2014-es, Brazíliában rendezett vébé egyik legkomolyabb kritikusa. Aztán amikor 2005-ben megszületett lánya, a Down-szindrómás Ivy, ráeszmélt, hogy hazájában milyen borzasztóan nehéz dolga van a mentális problémákkal küszködő gyerekeknek, és az ő ügyük szószólójává vált.

Romario így tud egyet és mást az ilyen ügyekről. Például azt is, hogy Einsteint és Newtont valóban aspergeresnek tartják egyes vélemények. Ezek persze nem igazi orvosi diagnózisok, hiszen csak utólag születtek, a két tudós zseni különös viselkedésének egyes jellemzőire alapozva. Ez a gond Messi diagnózisával is: hogy valaki autista-e, azt csak szakember tudja megállapítani.

Az argentin focista viselkedését figyelve - pályán és azon kívül egyaránt - valóban látszik, hogy ő nem olyan, mint az átlagember. A szavakkal nehezen bánik, és szemmel láthatóan semmi nem érdekli a focin kívül, amit valóban fanatikus megszállotsággal űz. Hogy csak félénkséggel kombinált sportemberségről vagy tényleg Aspergerről van-e szó, abban Romario sem lehet teljesen biztos.