A Fidesz válaszokat vár a titkosszolgálatok ügyében

POLITIKA
2013 szeptember 10., 13:42

A titkosszolgálatot érintő több ügyben, például az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt.-vel és a cigánygyilkosságokkal kapcsolatban is tájékoztatást kér a Fidesz az Alkotmányvédelmi Hivataltól – mondta Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottságának (aminek ő is tagja) ülése előtt – írja az MTI.

Ezeket az ügyeket említette:

  • Energol-ügy
  • 2008-as Portik-Laborc-találkozót
  • romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati munka hiányosságai
  • kémügy
  • Együtt Egymásért Alapítvány működése.

Ezek az ügyek szövevényesebbek, mint azt sokan gondolnák, ráadásul, ha nem is maradéktalanul, de összefüggésben állhatnak egymással – mondta Kocsis, aki a bizottsági ülésen azt javasolja, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal adjon teljes körű tájékoztatást arról, hogy az alvilággal szoros kapcsolatot ápoló Energolon és Együtt Egymásért Alapítványon kívül milyen szervezetek jöhettek még létre a korábbi kormányok titkosszolgálatai működése mellett.

Szeretnék azt is, ha az úgynevezett kémügyben, amiben első fokon elítélték többek között Szilvásy György volt titokminisztert, ha a rendelkezésre álló dokumentumokat nyilvánosságra hoznák.

És azt, hogy a romagyilkossággal kapcsolatban kapjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság arról, hogy a gyilkosságok előtt, alatt vagy után milyen, ezzel összefüggésben hozott személyi intézkedések történtek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalban.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta továbbá: kezdeményezik, hogy nevekkel is váljon elérhetővé, kik voltak azok a rendőrségi kapcsolatok, akiken keresztül Portik Tamás „biztonságban tudhatta magát”. Kocsis Máté azt kérdezte:

Hogyan történhetett meg például az, hogy a később az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás rendőrségi kihallgatásáról a felvételt Portik Tamás heteken belül kézhez kapta? Ez önmagában vezethetett-e Boros megöléséhez?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.