Tévébeszéddel győzködte az amerikaiakat Obama

külföld
2013 szeptember 11., 07:07

Az Egyesült Államokban nagyon népszerűtlen ötletnek számító katonai beavatkozás Szíriában könnyen meghiúsulhat a képviselőház ellenállása miatt, de Barack Obama még nem adta fel.

Most televízióból szólt az amerikaikhoz, és többek között arról beszélt, hogy törekszik a diplomáciai megoldásra, de a katonaság azért bevetés-kész állapotban várakozik a közelben, ha kudarcba fulladna a tárgyalásos mód.

Obama azt is bejelentette, hogy azt kérte a kongresszustól, halasszák el a szavazást, ami a katonai akcióról szólt volna. Szerinte kormánya sokáig kerülte a katonai beavatkozásnak még a gondolatát is, hiszen nem hittek abban, hogy ezzel megoldható lenne az országban két éve pusztító polgárháború, de a Damaszkusz mellett augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-támadás már túl sok volt.

A vegyi fegyverek alkalmazása miatt akart légicsapásokkal válaszolni Obama, de sem otthon, sem nemzetközi szinten nem talált igazán szövetségesekre. Végül a támadást végig ellenző oroszok dobták be azt az ötletet, hogy ha a szír kormány átadja a vegyifegyver-készletei fölötti ellenőrzést nemzetközi erőknek, akkor elkerülhető lenne a támadás.

Jelenleg ennek a tervnek a kidolgozása zajlik, miután a szír rezsim hajlandóságot mutatott az együttműködésre. Obama ugyanakkor elmondta, hogy szkeptikusak maradtak a tárgyalások sikerével kapcsolatban.

Ha pedig katonai fellépésre kerülne sor, Obama arra kérte az ország lakosságát, támogassák majd azt. Ismét hangsúlyozta, csak légicsapásokról lenne szó, szárazföldi egységeket nem terveznek bevetni, ezért nem lehetne a szituációból egy új iraki vagy afganisztáni helyzet.

Obama szerint az Egyesült Államok nem tűrheti el, hogy bárhol a világon vegyi fegyvereket vessenek be, és ha most nem cselekszenek, a diktátorok csak bátrabbá válnak majd a tömegpusztító fegyverek alkalmazásával. Ezzel pedig az USA nemzetbiztonsága is kockán foroghat. (via BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.