Rendőrség: a rendőrség nem hazudik

bűnügy
2013 szeptember 12., 16:39
comments 4

Ezzel a címmel adott ki Közleményt csütörtökök délután a rendőrség.

Mindezt azért, mert jogvédő szervezetek nem voltak hajlandóak elfogadni a rendőrség magyarázatát, hogy nem történt bűncselekmény Konyáron. Ahol a helyi általános iskola előtt állt meg a román-magyarra tartó busz, az arról leszálló szurkolók pedig valamit biztosan csináltak az iskola előtt.

  • A szurkolók verziója szerint csak dohányoztak, és elénekelték a magyar meg a székely himnuszt.
  • Másról számoltak be a helyiek, a TASZ videóján megszólaló szemtanúk szerint a szurkolók az éneklés mellett cigányoztak, fenyegetőztek, és levizelték az iskolát is.

Az eset másnapján a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta nekünk, hogy bűncselekmény nem történt, de 26 embert azért igazoltattak. A Helsinki Bizottság szerint ez mindenképpen hiba volt a rendőrség részéről, hiszen ha valóban erőszakosan fellépő drukkereket találtak volna a helyszínen, akkor eljárást kellett volna indítani, ha pedig tényleg csak kulturáltan énekelgető békés drukkereket, akkor viszont indokolatlan fellépés volt a szurkolók igazoltatása.

A szurkolók között utazott Vígh Szilárd is, aki korábban az iskola pedagógusa volt, de miután előkerült róla egy felvétel, amin Érpatakon a cigányokat rasszista hangnemben szidalmazta, elbocsátották állásából. Az utazásról Vígh is megírta a saját verzióját a kuruc.infó-ra, ebben ő is arról beszél, hogy a harminc meccsre tartó drukker csak énekelgetett az iskola előtt.

Mivel Berettyóújfalu felé mentünk, ezért jött egy ötlet, látogassunk el Konyárra pihenés céljából. Mivel sokan a társaságból még nem jártak ott, gondoltuk itt a kiváló alkalom, hogy a pestiek is megismerjék a falut.

- írta a levélben Vígh.

Hat emberi jogi szervezet szerdán közös levélben fordult a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz, hogy vizsgálják ki újra a konyári eseményeket.

Erre válaszul jött ki a rendőrség közleménye csütörtök délután, melyben ismételten arról írnak, hogy a meccsre tartó sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el. És hogy az iskola igazgatója is megerősítette, hogy a

szurkolók nem tanúsítottak az iskola irányába jogsértést vagy sértő magatartást.

A rendőrség sajnálja, hogy a szervezetek a testülettel szemben táplált közbizalmat próbálják aláásni, ezért nyilvánosságra fogják hozni a helyszíni térfigyelőkamerák felvételeit. Ehhez előbb azonban a felvételt át kell alakítani, például a felismerhető személyeket ki kell takarni róla, ezért ezt várhatóan csak szeptember 16-án teszik majd meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.