Egyre feketébb a magyar cigi

Egyéb
2013 szeptember 12., 05:57

Korábban azt gondoltuk volna, hogy a trafikmutyi a nyilvánvaló korrupciós képzettársítások miatt lesz drága a kormánynak. Ez egyelőre nem teljesült, de úgy tűnik, más miatt nem ússza meg olcsón a dolgot a kormány.

A NAV adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest júliusban 6 milliárd forinttal, augusztusban pedig már 12 milliárddal csökkent a cigaretta eladásból származó jövedékiadó-bevétel.

link Forrás

A nagyfokú bevételkiesést két dolog magyarázhatja. Elképzelhető, de nagyon valószínűtlen, hogy a dohányosok tömegesen kezdték el letenni a cigarettát. Az elárusítóhelyek megtizedelődése miatt kényelmi vagy akár erkölcsi megfontolásból úgy döntöttek, hogy ritkábban gyújtanak rá. Az augusztusi csökkenés azonban olyan mértékű (30%), hogy nagy biztonsággal kijelenthetjük, nem ez volt a jelenség fő mozgatója.

Akkor viszont marad a fekete árusítás tömegessé válása, mint valószínűsíthető magyarázat. Abban semmi meglepő nincs, ha egy mesterségesen létrehozott hiányt a piac automatikusan betölt. Ráadásul a jövedéki adó és az áfa magas szintje miatt az illegálisan forgalmazott cigaretta még „áron alul” is rettentő sok nyereséget tud termelni.

Bár a NAV közleménye azt állítja, hogy ezekből a havi adatokból nem érdemes trendekre következtetni, nem világos, hogy miért is lenne igazuk. Ezek a számok nagyon egyértelműen azt mondják, hogy az elmúlt két hónapban lényegesen kevesebb cigaretta fogyott a pult felett, mint korábban.

Magyarul egyetlen, egyébként más okokból is joggal bírált kormányzati döntés miatt tízmilliárdos nagyságrendben vándoroltak pénzek a fekete gazdaságba. Oda, ahol már nem adóznak tovább és ahonnan reménytelenül nehéz őket visszavezetni a tiszta beruházások felé. Nyilván nem ez volt az intézkedés célja, de mégis ez lett a következménye.

A szándékolatlan következmények a Fidesz-kormány legnagyobb ellenségei. Soha sem terveznek velük, rendre meglepődnek miattuk, aztán vadabbnál vadabb kommunikációs trükkökkel próbálják lerúgni magukról a felelősséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.