Minden negyedik ázsiai férfi erőszakolt már meg nőt

külföld
2013 szeptember 12., 08:58
comments 2

Hat kelet-ázsiai országban végeztek felmérést a nemi erőszakról. A tízezer férfit megkérdező kutatás eredménye szerint Bangladesben, Kínában, Srí Lankában, Pápua Új-Guineában, Indonéziában és Kambodzsában minden tizedik férfi megerőszakolt már egy ismeretlen nőt. Amikor kiterjesztették a kérdést a partnerkapcsolaton belüli erőszakra, kiderült, minden negyedik férfi volt már elkövető.

Azzal kapcsolatban, hogy miért követték el a nemi erőszakot, a férfiak hetven százaléka azt válaszolta, szexuálisan jogosult volt erre. Szerintük egy férfi magáévá tehet egy nőt akkor is, ha a nő azt nem akarja. Hatvan százalékuk egyszerűen szórakozni akart, vagy csak unatkozott. Negyven százalékuk pedig büntetésként, vagy dühből követte el a nemi erőszakot.

Sokan vannak, akik már tinédzser korukban elkövetőkké váltak, többen pedig csoportos nemi erőszakban vettek részt. Van olyan ország, ahol a nemi erőszakot elkövető férfiak kilencven százaléka soha nem került bíróság elé.

Általános probléma, hogy a férfiak nem tudják, mi számít nemi erőszaknak. Sokan gondolják, hogy beszámíthatatlanul részeg, vagy eszméletét vesztett nővel a szex még nem számít erőszakos közösülésnek, hiszen ilyenkor nem ütköznek ellenállásba.

Vargyai Viktor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.