Kemény EP képviselők: Rosario Crocetta

Brüsszeli bulvár
2013 szeptember 13., 09:09

Az ellene megkísérelt negyedik merénylet után már Brüsszelben is két fegyveres testőrrel mászkált. A szicíliai maffia ellen 2007-ben indított háborút, azóta rendszeresen kap halálos fenyegetéseket. Politikusi karrierje kezdete óta nyíltan vállalja homoszexualitását, mégis tavaly ősszel a konzervatív-keresztény Szicília kormányzójává választották.

Rosario Crocetta az eddigi legkeményebb EP képviselő!

rosario_crocetta-1

Az olasz politikust 2007-ben választották a szicíliai Gela polgármesterévé, ahol harcot hirdetett a maffia ellen. Összefogta azokat a vállalkozókat, akik megtagadták a maffiának járó védelmi pénz (pizzo) fizetését, kirugdosta a maffia embereit a közhivatalokból, lefújta a korrupt közbeszerzéseket, és közben elképesztő népszerűségre tett szert. Mindennek persze ára volt.

A halálos fenyegetéseket saját bevallása szerint már rég nem számolja.

Az olasz rendőrség eddig négy merényletet akadályozott meg ellene. A legutóbbi akcióban tavaly tavasszal négy, a szicíliai maffiához köthető bérgyilkost kapcsoltak le. Crocetta élete ezért elég macerás: páncélozott autóban mászkál, Olaszországban állandó rendőri védelem alatt áll, és saját testőrei is vannak.

rosario crocetta_godfather

Crocetta 2009-ben került Brüsszelbe, ahol azzal keltett feltűnést, hogy mindenhova két testőr kísérte. Az Európai Parlament biztonsági szolgálata még a kormányfők fegyveres kíséretét is csak kivételesen engedélyezi, és ezt a negyedik merénylet-kísérletig Crocettának sem engedélyezték. Az EP-ben kitartóan lobbizott a szervezett bűnözés elleni különleges bizottság felállításáért, amely egyébként jövő héten mutatja be a szervezett bűnözés európai helyzetéről szóló jelentését az Európai Parlamentben. A korrupció egyébként a gazdasági válság kitörése óta Európa-szerte erősödik, ahogy arra a Transparency International tavalyi jelentése is rámutatott.

A szicíliai politikus viszont időközben elhagyta az EP-t, ugyanis tavaly ősszel szicíliai kormányzóvá választották. 1947 óta ez egyetlen baloldali politikusnak sem sikerült a konzervatívok fellegvárának tartott, az elmúlt évtizedben Silvio Berlusconi pártja által uralt szigeten. A 62 éves politikus a kampányban mindvégig nyíltan vállalta homoszexualitását: „Meleg vagyok. Ezt isteni áldásnak tartom, és nem, egyáltalán nem akarom rejtegetni.” Crocetta a hírek szerint kezdeményezte a maffia-ellen hozott törvények szigorítását, és nekilátott a szicíliai kormányhivatalok megtisztításának. Népszerűsége töretlen.

rosario crocetta_EP_original

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.