Öreg fát vágtak ki az Olimpia parkban

Budapest
2013 szeptember 13., 09:39

A Duna-parton ma hajnalban kivágták a partszakasz egyik legöregebb fáját, egy platánt ezüstjuhart a Képviselői Irodaház és az Olimpiapark közötti területről.

fa_1

fa_2

fa_4

Olvasónk küldte be a képeket, aki szerint az önkormányzat félrevezetően kommunikálta a part átalakítási terveit, mert direkt olyan fotókat jelentettek meg az átépítési tervekről, amin csak a park felének terve szerepelt. Ezért senkiben fel se merült, hogy a több száz éves fa is célpont lehetne.

photo_camera Látványterv

A kerületben amúgy nagy erővel zajlanak az átalakítási munkálatok, a Falk Miksa utcában is elkezdték kivágni a fákat.

fotó (7)

A képeket küldő olvasónk szerint a kerületi lapban már közölte az önkormányzat, hogy "a növények többsége rossz állapotban van és a közbiztonság érdekében ki kell vágni őket". Megkérdeztük az V. kerületi önkormányzat sajtóosztályát, hogy miért kellett kivágni a kerület egyik legnagyobb és legöregebb fáját, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Update

Rogán Antal zaklatott közleményben reagált, felháborodva azon, hogy nem tudott arról, hogy kivágnak a kerületében 1 darab fát. Csak a legjobb részek:

  • „Abban a fakivágási tervben, amit láttam, egyetlen platán sem szerepelt. Azonnal vizsgálatot indítottam a hivatalban.”
  • „Arról, hogy a platán nem volt egészséges, és kivágása indokolt volt, személyesen is szeretnék meggyőződni, és a fentiek teljes dokumentációját még ma nyilvánosságra fogom hozni.”
  • „Amennyiben kiderül, hogy a kivágás indokolatlan volt, a fegyelmi eljárás mellett személyi következményei lesznek az ügynek.”

Közben felkerült a belvárosi önkormányzat honlapjára a szakértői jelentés, ami szerint bár a fa törzse egészséges volt, magasan tapló támadta meg a koronát, és ezért az egész fa nagyon meggyengült. A jelentést a Védegylet és a Levegő Munkacsoport is elfogadta. Viszont mivel korábban hasonló szakvélemény után több fát is megmentettek a kerületben, Rogán további vizsgálatot kért arról, hogy lehetett-e volna valamit tenni a fa érdekében.

A nap végére az is kiderült, hogy a fa amúgy ezüstjuhar volt, a platán-verziót sajnos mi is elhittük, ezért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.