Obama magát égeti

hogyaszongya
2013 szeptember 16., 05:51

Barack Obama, 2012 augusztus:

"Ha Szíria vegyi fegyvert vet be a felkelőkkel szemben, azzal átlépi a „vörös vonalat”, s szigorúbb fellépésre számíthat."

Barack Obama, 2013 augusztus:

"Nem én húztam meg a vörös vonalat. Azt a világ jelölte ki."

A szíriai polgárháború egy kívülálló számára teljesen követhetetlen. Embertelen küzdelem, véres mészárlásokkal minden oldalon. Egy brutális diktátor hatalmát próbálják megdönteni olyan emberek, akikről még nem tudjuk, nem hoznának-e rosszabb időket Szíriára, mint amilyenek a polgárháború előttiek voltak.

Az Egyesült Államok mégis belekeveredett. Mert még mindig nem fogadta el, hogy „a világ csendőrének” feladata teljesíthetetlen. Ha az amerikaiak nem avatkoznak be, akkor Ruanda, Srebrenica és Kongó bűneit olvassák a fejükre, ha viszont beavatkoznak, akkor Szomáliáét, Afganisztánét és Irakét.

Kevesen hagyják annyira figyelmen kívül ezt a tanulságot, mint Barack Obama tette, amikor 2012 augusztusában kijelentette, hogy amennyiben a szíriai rezsim vegyifegyvert vetne be, úgy azzal átlépne egy határt („red line”), amit az USA már nem tolerálhat.

Aztán amikor Aszadék nemcsak bevetették ezeket a fegyvereket, hanem az erről szóló videók is bejárták a világhálót, akkor az elnök egész egyszerűen megpróbálta letagadni saját szavait.obama3

Mindeközben – belpolitikai okokból – kétségbeesetten kereste a kiutat a támadás melletti elköteleződésből. És segítő kezet nem más nyújtott neki, mint a Nyugat legnagyobb barátja, a szabadság nagy harcosa, Vlagyimir Putyin. Talán most már neki is járna egy Nobel-békedíj. Obama pedig tartva a további belpolitikai bonyodalmaktól, inkább vállalja a visszakozás, a súlytalanság és az orosz vállveregetések kínját.

Amerikai elnököt ritkán aláznak meg ennyire. Egészen pontosan amerikai elnök ritkán alázza meg magát ennyire.

És ezt meglehetősen pontosan érzi a világ nagy része. A jelenlegi amerikai vezetés egy stratégiai fontosságúnak nem igazán nevezhető konfliktus kapcsán akkora pofonba szaladt bele, hogy az komoly kompetencia kérdéseket vet fel. Hiába az amerikai gazdaság és az amerikai hadsereg ereje, vagy éppen Amerika általános vonzereje, ilyen vezetéssel még ezt is le lehet amortizálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.