munka
2013 szeptember 17., 05:20

Az Egyesült Államokban a középvezetők 34 százaléka, a vezető tisztségviselők 14, és a vezérigazgatók mindössze 4 százaléka nő. Az uniós országokban átlagosan 13,5 százalék a tőzsdén jegyzett cégek felügyelőbizottságaiban a nők aránya. Magyarországon alig 5,3 százalék.

Pénteken arról írtunk, hogy a nők többsége számára a siker nem a karrierrel egyenlő és hogy a nők - már ha ez lehetséges - inkább egyensúlyba szeretnék hozni a szakmai és a magánéletüket. De mit tegyen, aki karrierre vágyik? Hogy törheti át egy tehetséges ember, főleg egy nő a középvezetői pozíciót a felsővezetőitől elválasztó láthatatlan falat?

Középvezetői és az alatti szinten a munka lényege a végrehajtás. Mások ötleteit és stratégiáit kell hűen követni, teljesíteni. A magasabb polcokon azonban már nem elég ennyi. Itt születnek az ötletek és stratégiák. Aki ide vágyik, annak már a nagyobb képet kell szem előtt tartania. Ehhez elengedhetetlen a jól informáltság, a kapcsolattartás és a kapcsolatépítés.

Networking

A nők hajlamosak alábecsülni a kapcsolati hálók fontosságát. Sokan úgy gondolják, hogy egy jó állás megszerzéséhez elég megszerezni a szükséges végzettséget, és az előrejutáshoz a kemény munkán át vezet az út. Ez nagyrészt igaz is, de kimaradt valami: a kapcsolatépítés. Ez legalább annyira fontos, mint az előbbi kettő. Az, hogy láthatóak, ismertek legyünk, hogy felfedezzenek és promotáljanak bennünket a jobb munkákra, magasabb pozíciókra, annak bizony egyik legfontosabb feltétele az, hogy ápoljuk a munkahelyi kapcsolatainkat. A jól elvégzett munka nem elég, munkaidőben és azon kívül is ápolni kell a szakmai kapcsolatainkat ahhoz, hogy előreléphessünk. Szükség van a munkánk elismertetésére ahhoz, hogy elérhessük, amit akarunk. A férfiak ebben bizony jobbnak bizonyulnak nálunk: munka utáni sörözés, közös sportolás, közös hétvégi programok. Ezek sajnos nem olyan elfoglaltságok, ahová a nőket magától értetődően meghívnák, vagy amiken egy családos nő rendszeresen részt tudna venni.

Még sincs minden veszve, hiszen a nőknek még mindig ott vannak a magazinok jótanácsai, amiket megfogadva szebbek, karcsúbbak, jobban öltözöttek és sikeresebbek lehetnek. A Forbes magazin az alábbiakat ajánlja megfontolásra:

A kapcsolatépítés aranyszabályai
  • Amikor találkozol valakivel, koncentrálj az ő problémáira. Adj, adj, adj. Ez legyen az első mantrád. Ezzel a hozzáállással elindulhatsz azon az úton, hogy szorosabban kapcsolódj futó ismerőseidhez.
  • Légy mértékletes. Eleinte ne kérj túl sokat, mikor kérsz valamit. Építsd a kapcsolatot fokozatosan.
  • Beszélj magabiztosan és dicsérd magadat. Az őszinteség is elengedhetetlen. Mondd el bátran, mit remélsz az adott beszélgetéstől. A sikeres emberek elfoglaltak. Nincs idejük felesleges tiszteletkörökre.
  • Ne szégyenkezz, ha e-mailt írsz valakinek, akit csak egy megbeszélésről ismersz. Ha kéred, jó eséllyel válaszol még a legnagyobb kutya is. Próbálkozz, ne legyél szégyenlős!
  • Használd a humorod! Világos, hogy felkészültnek és naprakésznek kell lenni a munkamegbeszéléseken, de az emberek nem szeretik a savanyú arcokat. Légy könnyed és magabiztos!
  • Ha egy új embert ismersz meg, mesélj magadról. Ne öntsd rá a problémáidat, ne beszélj a magánéletedről, de mondd el miért örülsz, hogy beszélhettek!

Erica Dhawan fenti hat tippje mellett mi is kiötöltünk pár lényeges pontot, hogy gyümölcsöző és aktivizálható kapcsolati hálóval rendelkezhess karriered támogatására.

  • Keresd az alkalmat! A céges rendezvény nemcsak bosszantó kötelesség lehet, de remek lehetőség is egyben. Konferenciák, tanfolyamok, belső informális hálózatok. Légy jelen!
  • Ne jegeld a kapcsolataidat, értékeld a szakmai ismeretségeidet is. Tartsd a kollégákkal a kapcsolatot akkor is, ha épp nem kell a segítségük, vagy ha már egyikőtök nem dolgozik a cégnél. Időnként jelentkezz, kérdezd meg tudsz-e segíteni valamiben, vagy emlékezz meg névnapjukról, gratulálj életük fontosabb eseményeihez, vagy csak küldj nekik érdekes cikkeket.

Kezdeményezőkészség, mentorok

Kezdeményezőkészség nélkül az egész mit sem ér. Nem lehet előretörni kényelmesen várva a feladatot, tudva hogy te jó vagy, csak a világ még nem fedezett fel. Jelentkezni, javasolni, proaktívnak kell lenni. Ezek nélkül biztosan nem fog menni.

Támogatókat kell szerezned, akiknek éppúgy meggyőződése mint neked, hogy te jobb vagy annál, mint amit jelenleg csinálsz. A mentorok olyan emberek, akik ismeretlen területekre kalauzolnak el, ahol ők már szakértőknek számítanak és pártfogoltjukat szintén bevezetik a terület rejtelmeibe. Szakmai és személyes támogatásukkal segítenek fejleszteni mentoráltjuk karrierjét A támogató pedig egy olyan felső szintű vezető, aki döntéshozói poízcióban hajlandó támogatni a karrierterveket. Ad egy esélyt. Nőként mentort szerezni nem könnyű, hiszen a legtöbb cégnél a mentorok és támogatók eleve férfiak, így fiatal férfi kollégák közül keresnek protezsáltat. A női mentorokra pedig nagy szükség lenne. Sok nagyvállalatnál már kiépítettek női mentorhálózatot a nők promotálására. Nem véletlenül. Minden szervezetnek előnyére válik, ha a vezetésében sokféle nézőpont érvényesül. Ez nem csak a női esélyegyenlőség érdekében van így, anyagilag is megéri.

A mentor, aki ott van és segít akkor is, ha pályánk elején kisebbeket bukunk. Ez ne kedvetlenítsen el, ne bizonytalanítson el, mindenkivel előfordul. Csak a férfiak kevésbé kételkednek magukban, végy példát róluk. A kezdeti sikertelenség a tanulási folyamat egyik állomása. A sikerhez ugyanis ki kell lépni a komfort zónánkból. Igaz, ez a kudarc kockázatával járhat, de a személyes és szakmai fejlődés érdekében feltétlenül szükséges. Ha jól végezzük a dolgunkat, a támogatóink, mentoraink mellettünk állnak majd, és átsegítenek a nehezebb időszakokon.

Végezetül: egy nő, aki felsővezetői székre vágyik, nem lehet meg erős érzelmi intelligencia nélkül. A női vezetők némileg másképp csinálják, mint a férfi kollégáik. A sikeres nők nem férfiak, de lehetnek éppolyan eredményesek, ha jól élnek a képességeikkel. A nők többsége jobban bánik az emberekkel, megértőbb, empatikusabb a beosztottakkal. Ez a képesség sokat ér, hiszen minél feljebb jut valaki a ranglétrán, annál inkább támaszkodnia kell a szervezetben alatta és mellette állók munkájára, tudására, hiszen a feladatokat ők hajtják végre.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.