Végre valami a gyerekvállalás terén is

Egyéb
2013 szeptember 18., 05:57

A sok romboló forradalmárkodás (upsz..) után a kormány végre egy olyan javaslattal rukkolt elő, amely az ország egyik legnagyobb problémáját lenne hivatott orvosolni.

A gyermekvállalás ösztönzésére hivatott új programra gondolunk. A jelenlegi borzasztóan alacsony gyermekszám ugyanis gazdasági és szociális katasztrófát vetít előre, már a mi életünkben.

A gyorsan apadó népesség csökkenti a magyar gazdaság méretét, miközben tovább rontja az eltartottak és az eltartók arányát. Nincs messze az az idő, amikor az állam a jelenleginél csak lényegesen alanyosabb reálértékű nyugdíjakat tud majd kifizetni.

Ami a konkrét javaslatokat illeti: legfőbb erényük, hogy valódi problémával foglalkoznak. És amint az alábbi ábra mutatja, azon belül is a legkevesebb gyermeket vállaló anyákat, azaz a felsőoktatási végzettséggel, illetve az érettségivel rendelkező nőket célozza.

link Forrás

A diákhitel kiválthatóságával foglalkozó, vagy a gyed melletti munkavállalás lehetőségéről szóló javaslat mindenképpen üdvözlendő.

Sőt, szemben az előbbivel, utóbbi a probléma lelkét próbálja kezelni – igaz mindössze évi 30 milliárd forint (=két vidéki stadion) erejéig. A legtöbb magyar nő ugyanis azért vállal kevesebb gyereket, mint amennyit szeretne, mert fél attól, hogy az elhúzódó anyasági szabadság elmúltával nem tud majd visszakerülni a munkaerőpiacra. Kiváltképp érinti ez a probléma a csak érettségivel rendelkező nőket, ahol abszolút értékben a legnagyobb az elmaradás a kívánt és megvalósult gyermekszám között.

A skandináv országok jelentős sikereket tudnak e területen felmutatni. Ők széleskörű és megfizethető árú bölcsődei és óvodai hálózat kialakítására, illetve a részmunkaidős megoldások könnyebbé tételére fókuszáltak. Utóbbi kapcsán nem rózsás a helyzet, az előbbi tekintetében viszont katasztrofális.

Aki igazán kezelni szeretné a népesedés problémáját, annak ezekkel kellene kezdenie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.