Viviane "Bulldog" Reding most a horvátokra szállt rá

Az EU belülnézetből
2013 szeptember 18., 10:49

Alig több mint két hónapja tagjai az EU-nak, a horvátok máris eleshetnek bizonyos uniós forrásoktól, ha Viviane Reding igazságügyi EU-biztos beváltja fenyegetését. A Reuters szerint

a schengeni rendszer kiépítésére támogatásul járó EU-forrás felfüggesztéséről szóló döntést már ezen a héten meghozhatják, ha Zágráb nem engedelmeskedik.

A gond az, hogy a július elsejei hivatalos csatlakozás előtt pár nappal a horvát törvényhozás olyan jogszabályt fogadott el, amely kivonja az európai elfogatóparancs hatálya alól a 2002 előtti bűncselekmények elkövetőit (akkor lépett életbe az európai elfogatóparancs rendszere). Az Európai Bizottság szerdán el is indította az úgynevezett szankciós eljárást, ami először konzultációval kezdődik.

Joszip Perkovics

A Lex Perkovicsnak is nevezett törvény a veteránokat is védi, de elsősorban a jugoszláv titkosszolgálat egykori vezetőjére, Joszip Perkovicsra szabták, aki ellen a német ügyészség június 25-én már kiadta az európai elfogatóparancsot egy 1983-as politikai gyilkossági ügy miatt. A Horvátországgal egyébként hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Németország vezetője, Angela Merkel nem is ment el Zágrábba a július elsejei ünnepségekre, annyira berágott a dolgon.

Viviane Reding luxemburgi EU-biztos hétfőn közölte, hogy a végső döntés előtt a többi uniós tagállammal is konzultálnak,

de a szankciók életbe léptetése tulajdonképpen eldöntött tény.

A horvát kormány egyébként ígérte, eleget tesz Brüsszel kérésének és módosítják a törvényt, hogy egyezzen az uniós joggal, de csak jövő júliusban - így is időt adva Perkovicsnak. Reding szerint azonban ez elfogadhatatlan, mondván

azt a törvényt, amit pár nap alatt tető alá lehetett hozni, pár nap alatt meg is lehet változtatni.

Reding közölte: Horvátország a csatlakozás pillanatában visszaélt azzal a sok bizalommal, amit kapott. A luxemburgi politikus visszautasította azt a horvát vádat, hogy csak azért köt bele a zágrábi kormányba, mert az baloldali - Reding erre Magyarországot hozta fel példának, lám, ott is mennyit szívatta a kormányt, pedig az jobboldali.

Zoran Milanovics horvát kormányfő azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak jövőre módosítanak a jogszabályon.

"Nem engedem meg senkinek, hogy velünk mossa fel a padlót"

- közölte a miniszterelnök az EUobserver szerint. Ezek szerint Orbán Viktor után Reding újabb barátra tett szert Kelet-Európában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.