18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem múltam el 18 éves
https://444.hu/assets/nairobi2.jpg

Mészárlás és ostrom Kenyában

2013 szeptember 22., vasárnap 16:11
10
  • Az Al-Sabab csoporthoz tartozó terroristák szombaton támadták meg a kenyai plázát.
  • A támadásnak eddig 59 halálos áldozata és  175 sebesültje van.
  • Ezer embert menekítettek ki a rendőrök az épületből.
  • A terroristák a Twitteren azt írták, hogy 36 túszuk van, és nem tárgyalnak a kenyai kormánnyal.
  • Brit lapok szerint egy fiatal angol nő tervelhette ki az akciót.

A kenyai elnök, Uhuru Kenyatta unokaöccse és annak menyasszonya is meghalt a Westgate bevásárlóközpontot ért támadásban.

Szombaton, magyar idő szerint délelőtt 11 órakor 10-15 állig felfegyverzett terrorista rohanta le a tehetős kenyaiak és az országban dolgozó külföldiek között is népszerű bevásárlóközpontot. A muszlim vásárlókat állítólag kiabálva figyelmezették, hogy meneküljenek, majd lövöldözni kezdtek és gránátokat dobáltak a tömegben.

A rendőrség eddig 1000 embert menekített ki az épületből, sokan egész éjszaka a plázában voltak a terroristák elől bujkálva.

A támadásért a szomáliai Al-Sabab, egy Al-Káidához is köthető terrorista csoport vállalta a felelősséget.

A terroristák a Twitteren kommunikálnak, és eddig annyit közöltek, hogy 36 túszt tartanak fogva az épületben, és hogy nem tárgyalnak a kenyai kormánnyal. Azt mondták, hogy a támadás megtorlás azért, mert Kenya 4000 katonát küldött Szomáliába. Ezek a katonák már többször támadtak az Al-Sababhoz tartozó fegyveresekre a kenyai határ mellett.

A kenyai belügyminiszter azt mondta, hogy rendkívül óvatosan kezelik a helyzetet, és el akarják kerülni a további vérontást.

Az 59 áldozat között angol, kanadai, kínai és francia állampolgárok is vannak, a Külügyminisztérium szerint magyar nincs köztük.

A brit lapok arról írtak, hogy a Fehér Özvegyként ismert, angliai születésű Samantha Lewthwaite is a támadás kitervelői között lehetett. A 29 éves nő állítólag az Al-Sabab egyik főideológusa és a csoport kelet-afrikai tevékenységének irányítója.

Lewthwaite Germaine Lindsay felesége volt, ő a Londonban 2005. júliusában elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozat egyik elkövetője. A nő férje halála után Kenyába szökött, ahol 2011 óta körözik, mert merényletet tervezett Mombasa kikötővárosának szállodái ellen.

A mostani akció emlékeztet a 2008-as mumbai támadásra. Akkor 26 fegyveres 164 embert ölt meg a városban. Áldozataiknak kérdéseket tettek fel az iszlám vallással kapcsolatban, és aki nem tudott válaszolni, azt agyonlőtték.

Menekülő civilek a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Egy anya gyermekivel egy fodrászüzletben rejtőzött el (Reuters) Menekülő civilek a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Menekülő civilek a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Menekülő civilek a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Egy rendőr próbál bejutni a plázába (Reuters) Rendőr a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Rendőr a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Rendőrök a Westgate plázában Nairobiban (Reuters) Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt a pláza mellett (Reuters) A rendőrök sebesült társuknak segítenek (Reuters) Véradás a pláza közelében (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt