Akkora koalíció lesz, hogy nem fér át a Brandenburgi kapun

külföld
2013 szeptember 23., 05:12
comments 2

A német kereszténydemokraták hatalmas győzelmet arattak a vasárnapi választásokon. Angela Merkel már 2005 óta kancellár, és most pártja több szavazatot kapott, mint 1990 óta valaha. A németek nem unták meg, legalább 42 százaléka a választóknak egyértelműen azt akarta, hogy továbbra is ő irányítsa Németországot. És aki Németországot irányítja, az irányítja Európát is.

Együtt sikerülne

Azonban hiába győzött hatalmasat a CDU/CSU pártszövetség, akkorát amit régen nem láttak ober Enns (ejtsd óperencia), ez kevés a kormányzáshoz.

5 képviselői helyen múlott, hogy nem lett többségük.

A kereszténydemokraták eddig a szabad demokratákkal (FDP) kormányoztak koalícióban, ők azonban 4,8 százalékkal pont kiestek a parlamentből. A liberálisokkal ilyen csúfság a második világháború óta nem esett meg. Nem hiányzott sok a bejutáshoz, 5 százalék a küszöb ott is. Sokat elvett tőlük egy új, februárban alakult párt, az eurószkeptikus AfD, ami 4,7 százalékot kapott.

Így viszont a három másik bejutó pártnak (szociáldemokraták, zöldek, posztkommunisták) együtt több képviselőjük lesz, mint Merkeléknek pártjának.

311 jobbosra jut majd 319 balos.

Azonban senki sem beszél arról, hogy egy baloldali koalíció átvegye a hatalmat.

A Die Linke nevű, az NDK állampártjából kinőtt párttal a másik kettő, NSZK-s gyökerű német párt nem hajlandó együttműködni.

Pedig most meg lehetne csinálni, hogy a nagy győztest együtt kiszorítsák a hatalomból a baloldali kicsik. A német belpolitika azonban ennél kimértebb.

Vállvetve

A legnagyobb esélye most a nagykoalíciónak van: vagyis a két legnagyobb párt, a CDU és az SPD összefog.

Ilyesmi a világ demokráciáiban nem jellemző. Az egész választási logikának ellentmondani látszik, ha a két legnagyobb rivális közösen kormányoz. Ám Németországban ez nem olyan ritka (és előfordult a közelmúltban Ausztriában is.)

Jó unalmasak a német kampányok, mert nincs éles szembenállás a nagy pártok között. 2005-2009 között is nagykoalíciós kormány volt: Merkel volt a kancellár, és mostani kihívója, a szocdem Steinbrück pedig a pénzügyminiszter.

Akkoriban ez a CDU-nak volt jó, a közös kormányzás után ők javítottak, az SPD viszont rontott az eredményén. Most az FDP-t falta fel a közös kormányzás, ezért a szociáldemokraták nem biztosak, hogy belemennek egy újabb közös körbe. De lehet, hogy csak kéretik még magukat.

Ha nagykoalíció lesz, akkor az a németek európai hegemóniáját biztosan tovább erősíti.

Lényegében hazai ellenzék nélkül mehet neki a következő német kormány az EU reformjának.

Hogy pontosan mit akarnak majd, az nem világos, de hogy pénzük van hozzá, az egyértelmű.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.