Kerry találkozik az iráni külügyminiszterrel

külföld
2013 szeptember 23., 20:39

Dzsavad Zariffal, és "nem kizárt", hogy Barack Obama elnök megbeszélést folytat majd Haszan Róháni új iráni államfővel.

Amerikai források megint meglehetősen talányosan fogalmaztak, mindenesetre ha Irán teljesíti az atomprogramjával szemben támasztott nemzetközi igényeket, mindenféle szintű diplomáciai találkozók szóba jöhetnek.

Ha összejön a csütörtökre tervezett külügyminiszteri találkozó, akkor ez lesz a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között az 1979-es iráni iszlám forradalom és a teheráni amerikai követség elfoglalása óta.

Bár 2001-ben Colin Powell az ENSZ-ben kezet fogott iráni partnerével. Egy évvel korábban Madeleine Albright és iráni kollégája egyszerre volt jelen a világszervezet egyik fórumán, de a két diplomata nem szólt egymáshoz.

Az esetleges Obama-Róháni találkozó jövő hétfőn vagy kedden mehetne le, az amerikai elnök ugyanis csak ezen a két napon lesz majd New Yorkban, az ENSZ BT állandó tagjainak találkozóján, ahol az iráni atomprogram a téma. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.