Szex gumival

fogamzásgátlás
2013 szeptember 25., 06:37

„Olyan, mint zokniban zuhanyozni.”

„Nem is érzek semmit.”

„Úgyis kiszakad, túl kicsik nekem.”

„Más lányok nem ragaszkodtak hozzá ennyire.”

Pár kifogás a gumióvszerrel szemben. A biztonságos szexhez - tetszik vagy sem - ez az egyetlen, a betegségektől is védő megoldás. Ennél hatékonyabb, vagy azonos hatásfokú családtervezési módszerek csak a hormonális termékek palettáján és a végleges megoldások között találhatóak és elvileg csak a latex érzékenyek – és használatát vallási okból elutasítók - számára nem elfogadható megoldás a kondom.

A nem hormonális megoldások tárháza szinte kétségbeejtően korlátozott. Hiába segítik ciklus és ovuláció kalkulátorok, peteérési monitorok a naptármódszer híveit, hiába a különböző hormonmentes krémek, zselék, szivacsok garmadája, a pesszáriumok spermiciddel megerősített serege, vagy a tudatos férfipartner gyors hátrálása, egyik sem éri el a 90 százalékos hatásfokot sem. A végleges megoldások 99,98 százalékot is elérő megbízhatósága meg a nevében hordozza fő hátrányát. Végleges.
Pedig igény lenne más megoldásra. Mégis gyakran úgy tűnik, a 21. századi nők a fogamzásgátlásban hajlamosak régi és kevéssé bevált megoldásokhoz nyúlni. Az ok talán a hormonális szerektől való ódzkodás, a természetességhez való visszanyúlás, de a nymag.com arról ír, hogy ma, a párok körében a megszakításos módszer népszerűsége egyre nő.

A magyar nők kicsivel több, mint a fele szed hormontablettát, és a másik felük egyéb megoldások között keresgél, és összességében a nők fele elégedetlen a rendelkezésre álló lehetőségekkel, mert azokat kényelmetlennek, vagy a hormonrendszerükre károsnak érzik, illetve azzal összefüggő mellékhatásokat tapasztalnak.

Mégis, a gumióvszerrel szembeni ellenállás sok kapcsolatban jelen levő feszültség. Legyen szó akár a fent emlegetett kifogások citálásáról, vagy akár magyarázat nélküli ellenállásról, a családtervezésben a labda könnyen a nő oldalán pattoghat. A férfiak adu ásza a gumi kérdésében többnyire az, hogy a „gumi szívás”. De vajon miért tehetik meg, hogy ennyivel elintézzék a kérdést? Mert hagyjuk. Mert a társadalom ezt elfogadja, és egyetértően bólogat férfi és nő. Hát, igen: kényelmetlen, hagyjuk…

A nők kényelmetlenségei, vagy kockázatai a fogamzásgátlásban társadalmilag elfogadottak. A férfiak részéről azonban ez sokaknak még nem természetes. Nem csak a jólszituált, művelt férfiakra kell gondolni a kérdés kapcsán, de a műveletlenebb, szegényebb sorban élőkre is. Igaz, számukra bármilyen fogamzásgátlás esetén anyagi problémát is jelent a családtervezés, de tagadhatatlan, hogy a férfi felelőssége a védekezésben nincs kellőképpen hangsúlyozva.

Nem monogám kapcsolatban azonban ennek a legyintésnek súlyos következményei lehetnek és egy valóban nem kívánt terhesség még tartós párkapcsolatban sem vicc.

És oké. Tényleg. A gumi szívás. A rosszul megválasztott legalábbis biztosan. Azonban annyi gyártó annyi különféle termékkel van jelen a boltokban. És a gyártók az óvszert a mai napig próbálják, fejleszteni, tökéletesíteni, sőt még új koncepciók is születnek a kondomot illetően. Mindenki megtalálhatja, ami a legkényelmesebb és legélvezetesebb védett aktushoz juttatja. Igen. Kísérletezni kell.

Sajnos a védekezésről csak kevés szó esik a családokban. A fiatalok döbbenetesen tájékozatlanok. Erkölcstan órákon, ha már van ilyen, érdemes lenne beszélni a fiatalokkal, fiataloknak erről is. Nem csupán a technikai részletek miatt. Az egymásért való felelősségvállalás, védelem, és a fogamzásgátlás egy lapra tartozik. A lányok nem kurvák, ha van náluk óvszer. A fiúk nem macsók, ha gumi nélkül akarnak lefeküdni partnerükkel, hanem gondatlanok, éretlenek és felelőtlenek. Ezt is meg kell tanítsuk nekik.

A kifogásoknak ideje véget vetni.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.