Cs. Sándor közszereplő, ezért L. János uzsorásozhatja

Tbg
Egyéb
2013 szeptember 27., 10:50

Hiába perelte be az OTP Bank vezére, Csányi Sándor Lázár Jánost, a Fidesz politikusát, a bíróság szerint nem történt rágalmazás.

photo_camera (Fotó: Kovács Tamás és Beliczay László/ MTI)

Csányi emiatt a mondat miatt perelte be Lázárt:

A tudomásulvételen kívül nem tudok mást tenni, az ország első számú uzsorásával szemben mást nem lehet tenni.

Most megszületett a bíróság véleménye arról, hogy ez mennyire számít rágalmazásnak:

L. János az uzsorás szóhasználattal nem tényt állított, hanem dehonesztáló, a társadalmi megbecsülést és emberi méltóság csorbítására alkalmas kifejezést használt, amellyel legfeljebb becsületsértést valósíthatott meg (...)

Míg a "páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival" kijelentés már tényállítás, amely beleillhet a rágalmazás büntetőjogi fogalomkörébe

- fogalmazott az MTI a bíróság erről szóló határozata alapján, amely konzekvensen Dr. Cs. Sándornak és dr. L. Jánosnak hívja történetünk szereplőit.

a kijelentések alkalmasak ugyan az emberi méltóság, a társadalmi megbecsülés csorbítására, a szakmai és emberi tisztesség megkérdőjelezésére

- derül ki a bíróság indoklásából, amely szerint viszont mivel Csányi közszereplőnek számít, tűrnie kell az ilyesfajta kijelentéseket.

A bíróság kiemeli továbbá, hogy Lázár János "nem öncélúan" becsmérelte Csányit, így szavai a vélemény és a kritika határain belül maradtak.

Az az MTI tudósításból nem derült ki, hogy Csányi Sándor miért számít közszereplőnek. A közszereplőnek a magyar jogban nincsen definíciója. Arról, hogy valaki közszereplő, a bíróság szokott dönteni.

Lázár János és Csányi Sándor között évek óta dúl a cicaharc gigaharc más néven nyilatkozatháború. Lázár kezdte azzal, hogy 2012 tavaszán az OTP-ról mint az országot behálózó polipról beszélt, később pedig a legnagyobb uszorásnak nevezte Csányi Sándor, miután Csányi a polipos beszólásra azzal válaszolt:

Lázár urat nem ismerem személyesen olyan jól, de nagyon tehetséges politikus, láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet.

További részletek a gigaharcról erre.

A bíróság végezetül megfeddi a közszereplő bankvezért, mondván:

a büntető igazságszolgáltatás nem használható fel korlátok nélkül sem a politika, sem a bulvársajtó eszközeként, közszereplők egymás közti civódásai nem kerülhetnek feltétlenül és kritériumrendszer nélkül a bíróság elé

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.