Tényleg csaltak egy bajai választókörben, úgyhogy újra fognak szavazni

politika
2013 szeptember 28., 14:49
  • Kampánycsendet sértettek egy bajai körzetben, amikor szavazni szállították az embereket
  • A Kecskeméti Törvényszék megsemmisítette a szavazatokat, és ismételt szavazást írt ki

Gyakorlatilag itt, a harmadik választókerület 32. szavazókörében nyerte meg a Fidesz jelöltje a bajai választást. A többi körzet eredményei alapján kiegyenlített volt a szavazás, itt viszont Kovács Csaba, aki összesen 61 szavazattal nyert, 68 szavazatot vert Teket Melindára. Az ismétlésből még bármi lehet. Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet.

A választás napján rögzített videón egy férfi arról beszélt, hogy akár ötvenszer is fordulhat a szavazókat szállító autó.

A választás után az Együt 2014 – PM választási csalás gyanúja miatt óvást jelentett be. Vádjaik szerint a Fidesz aktivistái a Bokodi úti körzetben, ahol Kovács kiugró eredményt ért el, utaztatták a szavazókat. Felvételt is készítettek egy Bokodi úti szavazókörnél, ahova egy férfi autójával szállított szavazni idős – az itt elhangzottak szerint kilencvenéves – embereket. Az egyperces, rossz hangminőségű felvételen is hallható, ahogy a szavazókat utaztató azzal védekezik, hogy szerinte semmi törvénytelen nincs abban, amit csinál, mert nem buszoztatja a bentlakókat.
Egy másik videón a jelenet folytatása látható. Itt Ajtai Tibor, (akiről azóta kiderült, hogy uzsorázás alapos gyanújával nyomoz ellene a rendőrség), a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja azt mondja, akár ötvenszer is fordulhat a szavazókat autóval szállító férfi.

A Bokodi úti szavazókörnél történt az az incidens is, ami miatt a szenvedő fél, Széll Péter a választási bizottsághoz fordult, és rendőrségi feljelentést is tett. A bejelentés szerint Széll kocsijából figyelte a szavazókört, hogy oda szervezetten szállítanak-e szavazókat. Eközben egy autó – ami később állítása szerint 5-6 fordulóban hozott szavazókat – “elég lendületesen” megközelítette az ő kocsiját, majd abból kiszállt egy nagydarab férfi, aki annyit mondott:

Tudja, ha a Fidesz győz, akkor itt nagytakarítás lesz, és az mindenkit érint majd.

Az Együtt 2014 – PM vádjai szerint a Fidesz aktivistáit Kindlovits Máté, Kubatov Gábor pártigazgató személyi titkára igazította el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.