Az Orbán-lefejezős tüntetés 5 legbizarrabb momentuma

POLITIKA
2013 szeptember 29., 17:47
comments 1
  • Röviden a tények. Vasárnap tüntetéssel ünnepelte két éves születésnapját a Szolidaritás.
  • Ez a szervezet az Együtt 2014 tagja, így beszédet mondott Bajnai Gordon is.
  • Az ünnepség tetőpontján ledöntöttek egy Orbán-szobrot, amit ők maguk állítottak fel.
  • Aztán végighurcolták a városon, egészen a Terror Házáig.
  • Tárgyilagosan ennyi. Ez azonban messze nem adja vissza, mi történt vasárnap. Jöjjön most az öt legszürreálisabb pillanat egy szinte felülmúlhatatlanul bizarr délutánról.

5. Bajnai ugyanazt mondja, mint Orbán, egy olyan tüntetésen, ahol ledöntik Orbán szobrát

A miniszterelnök-jelölt két húzással is felkerült a listára, jöjjön előbb a kisebb dobás. Bajnai arról beszélt, hogy az ő kormánya alatt azoknak, akik megtehetik, kötelességük lesz szolidárisnak lenniük a rászorulókkal, ugyanakkor a rászorulóknak is kötelességük lesz azon dolgozni, hogy javítsanak saját helyzetükön.

photo (1)

Nyomjon agyon itt helyben egy elefántméretű Kónya Péter-szobor, ha ez, főleg a második fele nem pontosan ugyanaz, mint amit Orbán Viktor mond. Mindenkinek kötelessége javítani a saját helyzetén, éppen ezzel indokolja a munkahelyteremtés szinte egyetlen magyarországi formáját, a közmunkát. Természetesen érthet egyet valamiben két politikus (még ha Bajnai talán nem is ezt akarta mondani ezzel),

de akkor miért kell az egyik szervezetének ledöntenie és a földön cibálnia a másik szobrát?

4. Dopeman úgy bazmegezik, ahogy a pártok fütyülnek

Dopeman jó ideje a balos ellenzék rendezvényeinek megbízható Rákay Philipje. Egy időben ez teljesen érthető volt, a korai Milla-tüntetéseken kifejezetten üdítően hatott az ugyan árnyaltabb gondolatokat előadó, de papírral a kezükben hebegő-habogó értelmiségiek után valaki, aki képes egy színpadon szerepelni.

Ebből mostanra az lett, hogy Dopeman a jelentős részben idősekből álló közönség előtt percekig nem mond semmi mást, csak azt, hogy bazmeg. Bár a legkevésbé sem vagyok a sallangmentes fogalmazás ellensége, ez már önmagában is idegenül hatott ebben a közegben.

photo_camera )

Ennél sokkal súlyosabb kérdés azonban, hogy Dopeman mindenkit a kurva anyjába küldő színpadi hitelességéhez mit tesz hozzá, ha pártérdekek szerint alakítja a szövegeit. Ha jól emlékszem, a Bazmeg című a dalnak az volt a szövege, hogy

Bazmeg az Orbánt
Bazmeg a kormányt
Bazmeg az MSZP-t és a Gyurcsányt.

Az utóbbi két sor viszont mostanra kikopott belőle, így perceken keresztül csak a Bazmeg a kormányt, bazmeg az Orbánt sorok váltakoztak. Mégsem illene ugye a politikai szövetségeseket gyalázni. Kibaszott vicc.

3. Ennyi jön össze az ellenzéknek

Önmagában sokat mond az is, hogy az ellenzék egyik legnagyobb mozgósító erejű szervezete, a kifejezetten lelkes tagsággal bíró Szolidaritás nagyjából ezer-ezerötszáz embert tud összeterelni egy olyan pillanatban, amikor azért tényleg van kraft a politikában. Mást ne mondjunk, egy nappal azután, hogy bíróság mondta ki a választási csalást.

tablak

A Szolidaritás nagyjából azért került be az Együtt 2014-be, mert a Millával és a Haza és Haldással szemben ennek a szervezetnek vannak létező tagjai. A kétéves születésnapon ezt biztosan nem tudták demonstrálni. Legalábbis a létszámmal nem.

2. A performansz a szoborral

A magyar politikai vizuális trashkultúra olyan elemekkel gazdagodott ezen a vasárnap délutánon, amiket évekig emlegetni fogunk.

fej2

Vagy éppen photoshopolni.

test

Kezdve azzal, ahogy fűrészelték a hungarocell-Orbán lábát, azon keresztül, ahogy a földön húzták, aztán ahogy Dopeman diadalmasan felemelte a fejet, majd keresztül vitték a városon. Á, mindek magyarázni erről. Azok a képek!

1. És mindez Bajnai főszereplésével

A slusszpoén utáni extracsavar pedig természetesen az, ahonnan elindultunk. Önmagában ugyanis, hogy egy dühös munkásszervezet kicsit erősebb performanszon fejezi ki véleményét, különösebben nem lenne nagy ügy. Ez azonban nem az Ellenzéki Bohócszövetség szervezésében zajlott, és nem is a Kossuth téri Satu Ferdinánd 2013-as változata hajtotta végre, hanem a politikai közép szürke nyakkendős centrumának mérsékelt apostola, Bajnai Gordon mondott itt beszédet.

bajnai1

És ő maga is elég súlyos dolgokkal állt elő. Szerinte például 2014-ben fülkeszabadságharc kell. Hát, Magyarországnak biztosan sok minden kell, de egy újabb semmit sem jelentő idióta jelszó biztosan nem. A csúcsteljesítmény viszont az volt, hogy arról beszélt,

Orbánnak 2014-ben távoznia kell a közéletből.

Tessék???

Még ha 2014-ben minden úgy is alakulna, ahogy az ellenzék legszebb álmaiban szerepel, akkor is létrejönne egy nagyon kiegyenlített politikai terep, ahol, még ha a másik oldal egy hajszállal alul is maradna, ott lenne egy bivalyerős Fidesz stabilan kiépített hátországgal és intézményekkel. Ha minden a lehető legjobban alakul az ellenzék szempontjából, akkor szembe kell nézniük ezzel. Sőt, együtt kell élniük vele.


Egy ilyen helyzetben arról beszél az elvileg legmérsékeltebb politikus, hogy egy stabil alapokon álló politikai oldal vezetője távozzon a közéletből?

Bajnainak ennél nevetségesebb kijelentése még biztosan nem volt. Másfelől persze az ilyen szövegek hangulata illeszkedett leginkább az eseményhez. Én jól szórakoztam, de ha Bajnai úgy gondolja, hogy komolyan vehető politkus a nevét adja ilyesmihez, akkor nemhogy háttal ül a moziban, de valószínűleg a Dumb és Dumberre vett jegyet a Hídember helyett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.