Büntetőjogi eljárás indult neonáci parlamenti képviselők ellen Görögországban

2013 szeptember 29., vasárnap 9:52

A görög főügyész az Arany Hajnal nevű nácipárt vezetője és négy parlamenti képviselője ellen indított eljárást. Őket szombaton őrizetbe is vették.

A vád bűnszövetkezetben való részvétel és annak vezetése, valamint illegális fegyvertartás. A párt alapítóját és vezetőjét, az 56 éves Nikosz Mihaloliakoszt még szombat reggel fogták el, négy képviselőtársát és az Arany Hajnal 15 további tagját pedig a nap folyamán.

Mihaloliakosz és négy képviselőtársa kedden kerül a kijelölt két vizsgálóbíró elé, addig őrizetben maradnak .

Egy görög igazságügyi forrás szerint az ügyészség elegendő bizonyíték gyűjtött össze ahhoz, hogy az Arany Hajnal bűnszervezetnek legyen minősíthető.

A nyomozás egyik fő iránya az volt, hogy szervezeti szinten is köze volt-e az Arany Hajnalnak Pavlosz Füszasz rapper meggyilkolásához. Füszasz megölésével a párt egyik 45 éves hívét gyanúsították, aki be is ismerte a tettet.
Az Arany Hajnal viszont tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők a hét elején.

Az újnáci párt 18 parlamenti képviselője korábban azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és a választás kampány csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.
Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent az Arany Hajnal támogatottsága. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt