Csalás Baján

hogyaszongya
2013 szeptember 30., 05:48

Az újabb választáson is győzni fogunk és be fog bizonyosodni az, hogy a bajai választók ítéletétől egyedül a bukott baloldalnak kell tartani - Zsigó Róbert párszóvivő és bajai polgármester közleménye a törvényszék jogerős döntése után

A Fidesznek most már papírja van arról, hogy csalt a bajai választáson. Ennek azonban sokkal kisebb a jelentősége, mint elsőre tűnik – akár praktikus, akár morális szempontból nézzük.

Mindenekelőtt fontos kimondani a nyilvánvalót: a buszoztatás, a szavazás napján történő mozgósítás amennyire illegális, annyira volt bevett a magyar választástörténet elmúlt 10 évében.

Akik még emlékeznek 2002-re, azok tudják, hogy az MSZP gyakorlatilag ezzel verte meg a Fideszt. Nem a köteles beszéd buktatta meg Orbán Viktorékat, és nem is a közvéleménykutatók mérték félre ennyire a választói szimpátiát, hanem a szocialisták új választástechnikai fegyvere, a szavazónapi mozgósítás működött hatékonyan.

Bár a jelenséget sok százan látták, és az erre való felkészülést az Index újságírói annak idején le is leplezték, a dolognak semmilyen következménye nem lett. Pontosabban egy mégis: ettől kezdve a Fidesz is megkezdte a felzárkózást.

Amikor az MSZP 2010-ben Kubatov-listázott, akkor pusztán azt ismerte be, hogy a Fidesz nemcsak lehagyta, hanem lekörözte őket ebben a versenyben.

A választás napján való mozgósítás önmagában nem ördögtől való: miért is ne tenne meg mindent egy párt, hogy a szavazóit eljuttassa az urnákhoz? Ami ezt a problémát problémává teszi, az az, hogy az elmúlt 10 évben érvényben volt egy szabály, amit éppen csak a hatalmasoknak nem kellett betartani. Ez rossz, de finoman szólva sem egyedi jelenség mifelénk. Ha úgy tetszik, erről szól az egész magyar modell.

A Fidesz nagyon jól tette, hogy ezt a szabályt megváltoztatta, és 2014-től legális lesz az, amit egyébként szinte minden párt immáron 10 éve büntetlenül művel.

Ami pedig a bajai tettenérést illeti: a Fidesznek éppen elég büntetés lesz az, hogy az elkövetkező félévben minden ellenzéki politikus – több-kevesebb hitelességgel – csalónak fogja hívni őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.