Súlyosabb ítélet a gárdisták kocsiját szétverő romáknak

bűnügy
2013 szeptember 30., 14:07
comments 3

Az elsőfokú bíróság a kilenc vádlottra összesen 27 év 9 hónap börtön büntetést szabott ki, ezt másodfokon majdnem 40 évre emelték.

Meghaltok, büdös magyarok! Megölünk titeket! Megdöglötök!

Ezt kiabálta kilenc roma férfi még 2009 novemberében amikor botokkal és baltákkal támadtak egy Suzukira, amiben a Magyar Gárda tagjai ültek.

Egy nappal a támadás előtt a Jobbik lakossági fórumot tartott a településen, a Gárdisták és a helyi romák akkor szólalkoztak össze. Másnak a Jobbik helyi vezetőjét megfenyegették, ő hívott "erősítést" a faluba. A cigánytelepre vezető úton gyülekeztek a Gárdisták, a kilenc férfi ott verte össze az autót. Az utasok könnyebben sérültek meg.

A bíróság szerint a romák rasszista támadást követtek el, az indoklás szerint

a gárda/jobbik fóruma a kampányban, és a romagyilkosságok kontextusa a cselekménye elkövetésekor csak "ürügy" volt.

Előzmények errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.