Büntetőfeljelentést tettek a bajai csalás miatt

POLITIKA
2013 október 02., 11:51
comments 8

bajaicsalas

A bajai időközi önkormányzati választás eredményét részben megsemmisítő bírósági döntésre alapozva az Együtt 2014 - PM, az MSZP és a Demokratikus Koalíció büntetőfejlelentést tett a választási csalás miatt. Véleményük szerint a szervezett utaztatással, melynek megtörténtét a Kecskeméti Törvényszék szombati, 5.Kpk.21.285/2013/4. számú jogerős végzésében megállapította, az utaztatás szervezői megsértették a Btk. 350. paragrafus 1. bekezdésének e) pontját.

Mi van???

A Btk. hivatkozott pontja szerint "aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

A feljelentők szerint az is anyagi juttatásnak számít, ha valaki ingyen utaztat szavazókat, hiszen ez személyszállítási szolgáltatás. Érvelésük szerint a bűncselekménynek nem felétele, hogy az utaztatott szavazót abban is befolyásolják, hogy kire szavazzon, már pusztán azzal megvalósul, ha a választó részt vesz a szavazáson.

De a feljelentők szerint a konkrét esetben még az is kimutatható, hogy a Fidesz utaztatta a szavazókat. A Kecskeméti Törvényszéken szombaton bemutatott bizonyítékok között van egy videofelvétel, amin Ajtai Tibor, a megyei kisebbségi önkormányzat lungo dromos elnöke beszél. A Lungo Drom pedig politikai szövetséget kötött a Fidesszel, maga Ajtai pedig a Fidesz megyei választmányának a tagja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt