Mégis lesz vádemelés a devecseri kődobálás után, csak nem az uszítás miatt

politika
2013 október 02., 13:11
  • Egy ember ellen közösség tagja elleni erőszak miatt javasol vádemelést a rendőrség a tavalyi, Devecseren kődobálással véget ért tüntetésen történtek miatt.
  • Közösség elleni izgatás szerintük ugyanakkor továbbra sem történt, a tüntetők nem a beszédek hatására kezdtek el dobálózni.
  • Úgy tudjuk, az ellen a szélsőjobboldali tüntető ellen emelnek vádat, aki véletlenül Ferenczi Gábor jobbikos képviselőt dobta fejbe.

2012. augusztus 5-én a Jobbik radikális jobboldali szervezetekkel közösen a halálbüntetés visszaállítását követelte Devecseren. A tüntetés után a több száz tüntető egy közeli, cigányok lakta utcába vonult, ott többen dobálózni kezdtek.

Ekkor dobták meg Ferenczi Gábort, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselőjét, aki megsérült a homlokán. Bár a Jobbik szerette volna az ott lakókra tolni a kődobálást, végül tévéfelvétel bizonyította, hogy egy szélsőjobboldali dobta fejbe a párt képviselőjét is.

A tüntetés után két büntetőeljárás indult, egyrészt közösség elleni izgatás, másrészt közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt.

Arról, hogy közösség elleni izgatás a rendőrség szerint nem valósult meg, tegnap írtunk. A rendőrség indoklása szerint ugyanis a tüntetésen elhangzott beszédek nem számítottak uszításnak, annak ellenére sem, hogy például Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője arról beszélt, hogy a cigány fajta úgy van kódolva, hogy benne van a bűnözés, és azt is elmondta, hogy a genetikailag kódolt hulladékokat ki kell irtani a közéletből. Majd kijelentette, hogy „eltapossuk azt a jelenséget, amit ki kell irtani az életterünkből”.

A rendőrség vizsgálata szerint ez azonban kevés volt,

a közösség elleni izgatás "tényállási elemek" hiányában nem valósult meg,

ráadásul a felszólalók mondatai

nem átgondolt, indulatból, ösztönből fakadó, ellenséges, ártó megnyilvánulás kiváltására alkalmas kijelentést nem tartalmaztak

ezért ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Ugyanakkor a közösség tagjai elleni erőszak gyanúja miatt folytatott eljárásban a napokban egy emberrel szemben vádemelési javaslatot tesznek.

Információink szerint ez az ember amúgy éppen az, aki fejbe dobta Ferenczi Gábort.

Az eljárás során három további elkövető után nyomoztak a rendőrök, de a személyazonosságukat eddig nem sikerült megállapítaniuk, ezért a Veszprém megyei rendőrség a nyomozást felfüggesztette.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményben kifogásolta, hogy megszüntették az eljárást a közösség elleni izgatás ügyében, és a rendőrségi határozat ellen panaszt nyújtott be.

A szervezet szerint azért tettek feljelentést a demonstráción uszító beszédeket tartó emberek ellen, mivel

nem csupán az erőszak egyértelmű és közvetlen veszélye állt fent, hanem ténylegesen sor került az erőszakra.

Hogy megértsük a rendőrség eljárást: véleményük szerint nincs közvetlen összefüggés, aközött, hogy egy tüntetés szónokai olyanokat mondanak, hogy

  • a cigányok a magyarokat ki akarják irtani, és ha harcolni akarnak, akkor fel kell velük venni a harcot, nincs más lehetőség.
  • ki kell söpörni az összes szemetet az országból, lázadni kell, és el kell zavarni a bűnözőket, akik élősködnek, szerveződni kell minden településen.
  • vagy amiket idéztünk Tyirityántól,

és aközött, hogy a beszédek után a tüntetők átvonulnak a közeli cigánysorra, hogy dobálni kezdjék az ott élők otthonait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.