Nagyot erősödött a szociális dimenzió az európai szemeszterben

eu
2013 október 2., 20:38
comments 3

Na most kapaszkodjanak meg erősen a szociális hálóban! Az Európai Bizottság szerdán elfogadta Andor László javaslatát a gazdasági és monetáris unió szociális dimenziójának erősítésére.

Mivel ebből a fontos hírből egyetlen szót sem értünk, változtatás nélkül közreadjuk. Aki érti, jelentkezzen, Gurmai Zita-posztert nyerhet. Aki nem csak érti, de érdekesnek is találja, azt jövőre elíndítja a Demokratikus Koalíció az EP-választáson.

Tehát:

A magyar uniós biztos (ti. Andor László) öt indikátoron alapuló foglalkoztatási és szociális eredménytáblát dolgozott ki, amely a jövő évtől bekerül az „európai szemeszter”,

vagyis a nemzeti gazdaságpolitikai-pénzügyi tervek uniós szintű összehangolásának szentelt félév teendői közé.

Az eredménytábla kidolgozása arra irányult, hogy olyan szempontokkal egészüljön ki a gazdasági kormányzás folyamata, amelyek időben jelzik a negatív szociális folyamatokat. A kezdeményezést az indokolja, hogy

a tagállamokon belüli szociális problémák elhatalmasodása másokra is negatívan hat.

Különösen az eurózóna tagjai körében fontos, hogy a foglalkoztatási és szociális mérőszámok tekintetében a felzárkózás esélye mindenki számára megmaradjon – hangsúlyozta a foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes EU-biztos.

„A javaslat célja, hogy a foglalkoztatási és szociális problémák rendszerszintű követésével jobb megoldásokat találjunk a válságkezelés során, és a jövőben megelőzzük a mostanihoz hasonló szociális válsághelyzetek kialakulását” – mondta Andor László.

Az Európai Bizottság eszerint a következő évtől kezdve öt indikátor alapján követi figyelemmel a tagállamok foglalkoztatási és szociális folyamatait. Az első jelzőszám a munkanélküliségi ráta alakulása, a második specifikusan az ifjúsági munkanélküliségi ráta és az oktatásban és  szakképzésben sem részesülő fiatalok aránya. A harmadik indikátor a háztartások bruttó bevételének alakulása, a negyedik a szegénységi ráta a munkaképes korú lakosság körében. Az ötödik mutató a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke, amit a legjobban és a legrosszabbul kereső húsz százalék jövedelmének hányadosaként fejeznek ki.

Ezen indikátorokból áll össze az a szociális monitoring rendszer, amelynek alapján az „európai szemeszter” keretében az Európai Bizottság ajánlásokat tehet majd a tagállamoknak. Ebből következően jövő évtől kezdve a minden tavasszal közzétett országspecifikus ajánlásoknak a korábbiaknál jóval erősebb lehet a szociális vetülete. A Brüsszel által kidolgozott úgynevezett országspecifikus ajánlások foglalkoztatási és szociális elemeinek a megvalósításához az uniós strukturális alapokból – azokon belül kiemelt mértékben az európai szociális alapból – nyújtható majd támogatás.

Az Európai Bizottság – az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye –

a szociális párbeszéd erősítését is célul tűzte ki európai és tagállami szinten egyaránt.

Brüsszel elképzelése szerint az „európai szemeszter” keretében a korábbinál rendszeresebbé és intézményesültebbé válna az egyeztetés a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel. Emellett azt is javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy

az országspecifikus eljárásokhoz kapcsolódó reformokat a szociális partnerekkel közösen dolgozzák ki.

Az Európai Bizottság most közzétett ajánlásai várhatóan napirendre kerülnek majd a tagországok állam-, illetve kormányfőinek október 24-25-én tartandó következő csúcstalálkozóján.

Őry Csaba fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatáspolitikai felelőse közleményben üdvözölte a szociális dimenzió erősítésének, a foglalkoztatási és szociális eredménytábla bevezetésének szándékát tükröző bizottsági bejelentést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a foglalkoztatási és szociális terület alapvetően a tagállamok hatáskörébe tartozik.

„A munkanélküliségi segély uniós szintű rendszerének bevezetését azonban semmiképp sem tudjuk támogatni. Ennek a területnek a szabályozása mindenképp tagállami hatáskörben kell, hogy maradjon, már csak a tagállamok különböző gazdasági fejlettsége miatt is” – tette hozzá a fideszes politikus. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt