Hernádi-ügy: mennyire függetlenek a horvát bíróságok?

Egyéb
2013 október 03., 05:39

Az elmúlt 24 órában sokan minősítették már a horvát igazságszolgáltatási rendszert, illetve kötötték össze Hernádi Zsolt nemzetközi körözését egyéb megfontolások érvényesülésével.

Emlékeztetőül: a Hernádi elleni vádak a Sanader volt horvát miniszterelnök elleni bírósági perben elhangzottakon, illetve az abban hozott ítéleten alapulnak.

Az alábbi számok azt mutatják, hogy az elmúlt kilenc évben hogyan értékelte a horvát, illetve a magyar bírósági rendszer függetlenségét a kérdésben elfogulatlannak tekinthető amerikai Freedom House.

Az 1-től 7-ig terjedő skálán az 1-es az ideális állapotot, a 7-es pedig a függetlenség teljes hiányát mutatja. Nem gondoljuk, hogy a magyar bíróságok függetlensége etalonnak lenne tekinthető, ezért aztán még inkább feltűnő, hogy milyen messze járnak a horvátok még tőlünk is.

link Forrás

Nyilván ennek az ügynek rengeteg aspektusa van, de nehéz dolga van annak, aki a horvát bíróságok vélelmezett függetlenségére alapozza az érveit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.