Az olasz szélsőjobb a kormányt támadja a menekültek hajókatasztrófája miatt

A csütörtöki hajókatasztrófa miatt, amiben legkevesebb 130 menekült vesztette életét, és kétszáz embert még mindig keresnek, egymásnak estek a parlamenti pártok Olaszországban.

Az ellenzéki, szélsőséges Északi Liga a kongói származású Cécile Kyenget támadta. Kyenge integrációs miniszterként beiktatása óta küzd a bevándorlási törvények lazításáért. Szintén támadták Laura Boldrini képviselőházi elnököt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) volt szóvivőjét, aki a menekültek befogadását szorgalmazta.

A párt elnöke, Roberto Maroni szerint sem a kormány, sem az Európai Bizottság nem teljesítette kötelességét az emberkereskedelmi elleni harcban. Az alelnök Gianluca Pini szerint pedig Boldrini és Kyenge  személyesen felelősek a tragádiáért.

Kyenge határozottan visszautasította a vádakat, szerinte ezek a kijelentések nem csak az ő becsületét sértik, hanem az áldozatok emlékét is.

A pénteki olasz lapok a szégyen mészárlásaként és a menekültek temetőjeként említik a csütörtöki tragédiát.
A La Repubblica szerint ez volt az illegális bevándorlók legnagyobb tengeri tragédiája, és gyerekek és terhes nők is voltak az áldozatok között.