Az olasz szélsőjobb a kormányt támadja a menekültek hajókatasztrófája miatt

külföld
2013 október 04., 08:28
comments 3

A csütörtöki hajókatasztrófa miatt, amiben legkevesebb 130 menekült vesztette életét, és kétszáz embert még mindig keresnek, egymásnak estek a parlamenti pártok Olaszországban.

Az ellenzéki, szélsőséges Északi Liga a kongói származású Cécile Kyenget támadta. Kyenge integrációs miniszterként beiktatása óta küzd a bevándorlási törvények lazításáért. Szintén támadták Laura Boldrini képviselőházi elnököt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) volt szóvivőjét, aki a menekültek befogadását szorgalmazta.

A párt elnöke, Roberto Maroni szerint sem a kormány, sem az Európai Bizottság nem teljesítette kötelességét az emberkereskedelmi elleni harcban. Az alelnök Gianluca Pini szerint pedig Boldrini és Kyenge  személyesen felelősek a tragádiáért.

Kyenge határozottan visszautasította a vádakat, szerinte ezek a kijelentések nem csak az ő becsületét sértik, hanem az áldozatok emlékét is.

A pénteki olasz lapok a szégyen mészárlásaként és a menekültek temetőjeként említik a csütörtöki tragédiát.
A La Repubblica szerint ez volt az illegális bevándorlók legnagyobb tengeri tragédiája, és gyerekek és terhes nők is voltak az áldozatok között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.