Csúcsra hokizta a világ a magyar pornócéget

SZEX
2013 október 04., 05:57
  • Gattyán György magyar vállalkozó 2000-ben hozta létre a Livejasmint.
  • Egy netes-valóságshow inspirálta arra, hogy webkamerák előtt maszturbáló nőkkel építse fel birodalmát.
  • Az ötlet bevált, ha valaki pornót akar nézni az interneten az bele fog futni a Livejasminbe.
  • Az alexa.com webes forgalmaz mérő oldal szerint a világ 61. leglátogatottabb oldala a Livejasmin.
  • A látogatók 27 százaléka az Egyesült Államokból kerül ki, mögöttük kullognak nyugat-európai országok, akik egyedül nem érnek el 10 százalékot sem.

Olvassa el a Gattyán Györgyöt irányító furcsa orosz vajákosról szóló cikkünket is!

A Livejasmin koncepciója egyszerű. Az oldalon webkamerák előtt ülő modellek, akiket valamiért szeretnek előadónak (perf, a perfomer szóból) hívni, lányok, fiúk, párok, melegek, transzvesztiták várják, hogy az ügyfelekkel cseteljenek. Őket különböző kategóriákba sorolják szexuális orientációk és a hozzájuk tartozó szolgáltatások szerint.

Amivel a legtöbben találkoznak az ingyenes, pár perc után megszakadó csetelés.

Az ingyenes fázisban szabály, hogy az előadók még nem lehetnek meztelenek. Ha viszont privátban akar valaki a modellekkel beszélgetni, és a szolgáltatásaikat igénybe venni, akkor azért már fizetni kell.

A Livejasmin kreditrendszerben működik. A látogatók krediteket vásárolnak, ami percenként fogy, hogy pontosan milyen mértékben, az az előadó tarifájától függ. A modellek kezdő tarifája percenként 0,98 dollár, innen kerülhetnek magasabb percdíjas sávokba. Aki akar, az borravalót is adhat nekik.

Kiket kukkolhatunk?

Több ezer modell dolgozik a Livejasminnek szerte a világon. Nagy elvárásokat nem támasztanak velük szemben, magán a Livejasmin-en is regisztrálhat bárki.

A perfek otthonról dolgozhatnak, nagyjából annyit, amennyit akarnak.

Mindegyikük rendelkezik egy saját listával, amin leírja, hogy mit vállalnak és mit nem. Ezt befolyásolja a kategória, amiben a közvetítésük helyet kap, és hogy az adminok mit engednek.

Így lehet, hogy egyes kategóriákban a vér szó kimondása miatt már leállítják a közvetítést, míg a fétis szekcióban minden folyik zavartalanul, ami az emberből kijön.

Az adminok felügyelik minden közvetítés tartalmát. Arra figyelnek, hogy semmi illegális ne történjen. De néznek mást is, az előadók panaszkodnak is rájuk rendesen. Állítólag már azért szólnak, ha a modell egy pillanatra kimegy a képből.

Ha valami olyan történik, ami a közvetítés kategóriájához nem illik, az adminok letilthatják az előadót és a felhasználót is. Általában mindkettőjük repül, ha őket nem zavarta, hogy a szabályokkal szemben mentek.

Ha az előadók jeleznek az adminoknak akkor csak a usert tiltják ki. Belső forrásunk szerint viszont ha valaki több tízezer dollárt hagyott már ott a Livejasminnél, hamar visszakerülhet a rendszerbe, akkor is, ha azt kéri a lányoktól, hogy ők késsel vagdossák magukat.

Nagyon sok előadó van aki csak beszélget a felhasználókkal, és még a felsőjét sem veszi le.

Nevetséges kérések akadnak.

Volt, hogy a 4chan legendás trolljai támadták meg az oldalt, és pakoltattak kis polcokat és cipőket előadók fejére. Van akinek a financial dominance (findom) a fétise, itt a szerepjáték arról szól, hogy a perf lerabolja a vendég bankszámláját, természetesen az ő beleegyezésével.

A pornóban csak bizarr kategóriába eső kérések is helyet kapnak, de általában a többség inkább marad a hagyományos vetkőzés-maszturbálás-dildózás kívánságoknál.

Az előadók leggyakrabban önszántukból jelentkeznek. Mellettük stúdiók is rendelkeznek csatornákkal, ahol a cégek saját modelljeiket szerepeltetik. A közvetítés szolgáltatója próbálja kiszűrni az esetleges visszaéléseket, ahol például prostitúció merülhet fel.

A kényes profil miatt amúgy is sokan figyelnek a pornócégekre. A Livejasmin legnagyobb konkurensének, a Manwinnek vezetője most éppen börtönben ül. Ő speciel nem kerítés, hanem adócsalás miatt.

Viszont még a Livejasmineses forrásunk is azt mondta, könnyen elképzelhető, hogy vannak országok ahol kényszerítik a lányokat.

Több webkamerás oldal például nem fogad el előadókat a harmadik világból. A Fülöp-szigeteket rakják a legtöbben tiltólistájukra, ahol forrásunk szerint néha egész falvak alakulnak át olyan stúdiókká ahol kényszerítik a lányokat, hogy egész nap a webkamerák előtt dolgozzanak.

A Livejasmin viszont a világ minden részéről elfogadja előadók jelentkezését.

Megfizetik, ha mindent bevállalsz

Már a kezdetekkor sem spórolt azzal a cég, hogy az alkalmazottjaikat jól fizessék, és a munkakörülményeik kiemelkedőek legyenek a magyar viszonyokhoz képest.

A modellek is rengeteg pénzt tudnak keresni, még nemzetközi viszonylatban is, ha elég bevállalósak, és nagyobb forgalommal rendelkeznek. A legnépszerűbb előadó egy hónap alatt kb. 6 millió forintot keres. Egy forrásunk szerint az is gyakori, hogy karácsonykor magányos emberek nagyobb összegeket küldenek a lányoknak ajándékba.

A Livejasmin üzletpolitikája, hogy 110 százalékban tisztán intézik ügyeiket. Az előadók mindig időben és összegben is pontosan kapják fizetésüket. Már, ha össze tudnak gyűjteni 100 dollárt. Kifizetés ugyanis csak efelett az összeg felett van, mivel a csekk kiküldési költsége alapból 40 dollár.

Sokan panaszkodnak sztriptíztáncos fórumokon, hogy a kezdeti 0.98 centes tarifánál özönlöttek hozzájuk a vendégek, de amint feljebb léptek, nagyobb árkategóriába, már senki sem kattintott rájuk. Így nem egy embernek maradt bent 100 dollár alatti pénze a Livejasmines számláján. Szakmában dolgozó emberek szerint pornóban ez nevetséges összeg, ezért sem kapkodnak utána.

A kezdeti sikerek után gyorsan érdektelenségbe tud fulladni egy modell karrierje, ezért sokan vándorolnak át más, kisebb oldalakra. Az általános vélekedés az, hogy gyorsan kikopnak az előadók a Livejasminről.

Kínos foltok a vagyonon

Hiába világsiker a Livejasmin, kevesen tudják, hogy a cég magyar.

Maga Gattyán is ahol tudja inkább elkeni, hogy miből lett milliárdos. A Jasmin Media Groupot, amihez a Livejasmin is tartozott, Docler Holding cégcsoporttá alakította át, aminek weblapján szinte mindent meg lehet találni, csak azt nem, hogy bármi közük lenne a Livejasminhez.

Ez annak is köszönhető, hogy a birodalom szét van osztva a tulajdonos cégek és a végrehajtó vállalkozások között. A DuoDecad ITS Lux a Livejasmin tulajdonosa, az Escalion Kft. a számlázás szolgáltató, a DuoDecad Kft a fejlesztő, a WebMindLicenses Kft. pedig a szoftver licenszének tulajdonosa, amit a Livejsaminnél használnak.

Gattyán úgy is szeretné levetkőzni a pornós imidzset, hogy nagyon sok pénzt költ jótékonykodásra. Támogatja a kultúrát, sportcsapatokat, de kapott tőlük pénzt a Váci Egyházmegye is. A jó szándék ellenére is vannak, akik inkább elállnak a támogatott szerepétől, mert nekik kellemetlen Gattyán cégeinek profilja.

Egy irodai munkára kiírt, budapesti állásinterjún, így mutatta be önmagát a Docler:

Elkezdtek képeket kivetíteni csinos lányokról, de nem voltak meztelenek, csak kicsit kurvásak. Itt a HR-es nő átváltott komoly hangnemre, és elkezdte nagyon sokat használni a "felnőtt tartalom" kifejezést. Szóval hogy ez az oldal felnőtt tartalommal van tele, blabla. A HR-es csajon, meg úgy az egész helyzetben érződött az, hogy azt érzik, nekik így magyarázkodniuk kell, ami valahol érthető

A Livejasmin egyre messzebb kerül egykori címétől, ami a világ leglátogatottabb pornó oldala, de még mindig tartja magát az egyre nagyobb konkurenciával szemben.

A cég most Luxemburgba költözik, többek között a NAV rendszeres, zaklatásba átbillenő ellenőrzései miatt.

Ettől lett igazán magyar ez a sikersztori.

Vargyai Viktor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.