Leonardo-festményt találtak egy svájci széfben

KULTÚRA
2013 október 04., 10:25
comments 7
photo_camera Leonardo vázlata Isabella d'Este hercegnőről. A vázlat a Louvre-ban látható.
Forrás: wikimedia commons

Legalábbis egy Leonardo-kutató szerint tényleg Leonardo festhette Isabella d'Este mantovai hercegnő 61x46,5 centiméteres portréját. Aminek eddig sokan még a létezését is kétségbe vonták.

A festmény létezéséről a Corriere della Sera a tulajdonos beleegyezése nélkül számolt be. Ezzel azt akarták elérni, hogy a kép múzeumba kerüljön és végre látható legyen.

A kép 1514-ben készülhetett. Leonardo (1452-1519) és a hercegnő 1499-ben Mantovában találkozott, amikor a művész a franciák által elfoglalt Milánóból Francesco Gonzaga mantovai herceg udvarába menekült. Gonzaga feleségéről, Isabelláról Leonardo Mantovában rajzot készített, ezt a párizsi Louvre őrzi. Ez a vázlat látható cikkünk illusztrációjaként. A művész és a hercegnő 1514-ben, a kép feltételezett születésekor X. Leó pápa és testvére, Giuliano de Medici vendége volt. A festménynek ezután nyoma veszett.

A kép eredetiségét Carlo Pedretti, a Los Angeles-i Hammer Museum Leonardo-kutatóközpontjának igazgatója hitelesítette. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.