A pécsi stadionra is jut egymilliárd

sport
2013 október 05., 15:25
  • Pécs is bekerült a nagy stadionépítő, de legalábbis fejújító hullámba.
  • Egymilliárdot kaphat Matyi Dezső csapatának otthona.
  • Ha már nem tudja követni, hol húznak fel új lelátókat az országban, megpróbálunk segíteni.
  • Sok tízmilliárd forintot öntenek betonba.

Simicskó István jelentette be ma, hogy Pécs sem marad ki a jóból: a stadionrekonstrukciós program keretében pedig 700 millió és 1 milliárd forint közötti összeg jut a PMFC-Matias stadionjának korszerűsítésére.

Egy gyors kör: épül a debreceni stadion, készül a Fradi-pálya, kipofozták a mezőkövesdi focipályát, alakul a felcsúti miniaréna. Felkészül: Székesfehérvár, Diósgyőr, Szombathely és Pécs. Reménykedik: Kispest és mindenki más is.

A jövő évi költségvetés tervezetében soha nem látott összegek szerepelnek stadionépítésre/rekonstrukcióra. Nézzük:

Nemzeti Stadionfejlesztési Program. Ez pontosan ez: "az NB I-es és NB II-es labdarúgó klubok által használt stadionok célzott fejlesztésével (nézőtéri komfort, a játéktér minőségének javítása, a sportbiztonság és sporttechnológia minőségi fejlesztése), a labdarúgó akadémiák, továbbá az amatőr labdarúgó pályák, kb. ezer fejlesztésével összefüggő költségek. Az előirányzat egyedi döntés alapján kerül felhasználásra". Jövőre 12 milliárd forint, 2015-ben 20 milliárd, 2016-ban 6,6 milliárd, összesen 38,6 milliárd forint.

Nemzeti Olimpiai Központ megteremtése. Ebben benne van az új Puskás-stadion is, de nem az összes pénz megy a 65 ezres nemzeti stadionra (annak költségeit 70-90 milliárdra becsülik). Ebből a keretből újítják fel az Istvánmezőn lévő Körcsarnokot, a kerékpáros Millenáris Velodromot, átépítik a Nemzeti Sportcsarnokot, lesz nemzetközi úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas létesítmény (de ez nem a 2021-es úszó- és vízilabda világbajnokságra épülő komplexum, ami a Dagálynál lesz. Annak a költsége mindennel együtt 20 milliárd lesz). Szóval, erre az új Puskás és környéke programra jövőre 20 milliárd jut, 2015-ben 46 milliárd, 2016-ra 32 milliárd, 2017-re 29 milliárd. Az a következő négy évben összesen 128 milliárd.

Fradi-pálya. jövőre 8,4 milliárd, idén megtámogatták már 6,9 milliárddal. A stadionépítés után felszabaduló telekrészt eladják, ebből hatmilliárdos bevételt remél a költségvetés.

Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztése. 4,5 milliárd jövőre, még 4,5 milliárd 2015-ben, összesen 9 milliárd. Egy 14 ezer férőhelyes, teljesen fedett stadion kialakítása a cél. A Videoton stadionja amúgy nincs rossz állapotban, a főllelátót még az első Orbán-kormány stadionrekonstrukciós programjában újították fel, tavaly pedig bemutattak azt a fejlesztést, amely a látványsportágak támogatására kiírt pályázat keretében valósult meg: öt füves és két műfüves futballpálya plusz egy 1700 négyzetméteres műfüves csarnok és két öltözőépület. A teljes beruházás meghaladja a 1,5 milliárd forintot, melyből egymilliárdot a társaságiadó-kedvezmény (TAO) keretében az állam biztosított, 500 milliót pedig a Puskás Ferenc Labdarógú Akadémia, amely ekkor még nem volt elsőosztályú, hanem a Videoton utánpótlásbáziasként működött.

Szombathelyi Haladás stadion és létesítményei fejlesztése. 4,6 milliárd jövőre, ugyanennyi egy évvel később, összesen 9,2 milliárd. Tízezres stadion, plusz egy sportcsarnok, ami a bejelentés szerint a kézilabda, a futsal, a birkózás, az ökölvívás, a súlyemelés, a torna és a sakk céljait is szolgálni fogja.

Diósgyőri Stadion fejlesztése. 1,75 milliárd jövőre, ugyanennyi 2015-ben. Összesen 3,5 milliárd. Egy minimum 15 ezer nézőt befogadó stadion fejlesztése (a pályán körülvevő futópálya bontása, a pálya áthelyezése, a pályafűtés előkészítése, jelenlegi lelátókaréj elbontása és új építése, régi tribün elbontása és újjáépítése, multifunkcionális létesítmény kialíktása, parkolók kialakítása.

Hogy mire jut még, azt előre lehetetlen megmondani, mert a belügyi államtitkár Tállai András által vezetett mezőkövesdi csapat stadionját is a költségvetés általános tartalékából segítették meg idén 400 millióval, hogy az NB I-es követelményeknek megfeleljen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.