Kezd elszabadulni a kampánypokol Baján

Tbg
politika
2013 október 05., 10:10

Forr a levegő Baján, a  32-es szavazókörben (ez kábé három utca) a jövő hétvégi, a választási szabályok megsértése miatt megismétlendő időközi önkormányzati választás miatt.

A Jobbik és az LMP is indul, de a nagy küzdelem a fideszes Kovács Gyula és a ballib ellenzéki koalíció (Demokratikus Koalíció, Együtt 2014, MSZP) közös jelöltje, Teket Melinda között várható.

Közben ilyen szórólapokat osztogatnak:

photo_camera Fideszes szórólap Bajáról (Forrás: Együtt 2014)

Mindeközben Kocsis Máté (Fidesz) sajtótájékoztatót tartott a témában: Bajnai sunyi módon megpróbálta elhitetni, hogy semmi köze nem volt Orbán hungarocell szobrának ledöntéséhez, amit Kocsis ocsmány és primitív performansznak nevezett. Mesterházytól azt szeretné megtudni, hogy ennek ismeretében asszisztál-e az erőszakos és radikális Együtt 2014 parlamentbe jutásához.

  • Persze a másik oldal sem tétlenkedik, nagy számú kampánycsapattal van lent és házról-házra járnak győzködés céljából.

Az Együtt 2014 a frontra dobta egyik legismertebb politikusát, Szelényi Zsuzsát. (1990 és 94 között a Fidesz képviselője volt, aztán kilépett a pártból. Pártpolitikai szerepet azóta nem vállalt.) Szelényi szerint a jelöltjük, Teket Melinda nemhogy nem kelt félelmet senkiben, de éppen a kiegyensúyozottságot hozná el a bajai politikába. A választópolgároknak is üzent:

Ne vegyék be a Fidesz újabb hazudozását és az erőszakos tahó hozzállását, hanem bátran vállalják a véleményüket.

  • Török Zsolt (MSZP) telefonos sajtótájékoztatót tartott szombat délután, gyorsan elmondta mindennek Kocsis Mátét és legott összefüggésbe hozta.
  • Schiffer András (LMP) is tartott egy sajtótájékoztatót 14 órakor, amin elmondta, hogy miképpen kellene megakadályozni a hasonló jogsértéseket, tehát a választási utaztatást. Meg fognak lepődni: törvénymódosítással. Schiffer szerint ebben a körzetben mindig érdekes dolgok történtek, 2006-ban például az MSZP jelöltje nyert éppen úgy, ahogy most a Fideszes: az összes többi szavazókörben kevesebb kevesebbet kapott, mint ellenfele, de mit tesz isten, éppen a bűvös 32-esben tudott fordítani.

A választást azért kell megismételni, mert a szavazókörben az eredményeket befolyásoló választási jogsértés történt: a szavazók utaztatásával és olykor a szavazásnál történő besegítéssel, megsértették a választás önkéntességének alapelvét és a kampánycsendet.

A kérdéses szavazókörben a többihez képest kiugró szavazatszámmal nyert a Fidesz jelöltje.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.