Meghalt a Vörös Napóelon, Nguyen Giap tábornok

Tbg
külföld
2013 október 05., 07:17

Elhunyt a Vörös Napóleon néven is elhíresült vietnámi Nguyen Giap tábornok, aki nemcsak a franciákat futamította meg, de az amerikai hadsereggel is elbánt a vietnámi háborúban.

Így nemcsak a függetlenség, de a déli és az északi, kommunista országrész egyesítésében is főszerepet játszott. 102 éves volt, október 4-én halt meg.

Pedig nem tanult katonáskodást, 1911-ben született Közép-Vietnámban, kommunistaként és újságíróként kezdte még a harmincas években, amikor a francia gyarmatbirodalom Indokína néven Vietnámot is egyesítette a francia trikolor alatt. Börtönbe is került politikai tevékenysége miatt.

Mikor 1939-ben betiltották a kommunizmust Franciarországban, Kínába menekült, ahol megismerkedett Ho Si Minnel, a később vietnámi kommunista párt első számú vezetőjével. Feleségét viszont lecsukták a franciák, és a fogságba bele is halt. Giap második házasságából öt gyermeke született.

Kínában alakították a Viet Minht, a felszabadításért harcoló ligát.

photo_camera (REUTERS/Kham/Files)

A franciák ellen folytatott függetlenségi háborút aggresszív, sok áldozatot követelő, ámde igen ötletes taktikázásával nyerte meg. Hadserege autógumikból eszkábált papucsos fegyveresekből állt, akiknek többek között azt parancsolta, szedjék darabjaira az ágyúkat, úgy vigyék át a hegyes-dzsungeles hágókon és lepjék meg a franciákat.

Bejött, a sorsdöntő 1954-es, ma is világszerte tananyagnak számító Dien Bien Phu-i csatát megnyerte, így Vietnám felszabadult, az indokínai gyarmatbirodalom pedig összeomlott. A Viet Minh Észak-Vietnámban kommunista államot alakított Ho Shi Minh  vezetésével.

Semmilyen más nemzeti felszabadító háború nem járt akkora áldozatvállalással, mint ez

- nyilatkozta az AP-nek 2005-ben, utolsó interjujában.

1975-ben szovjet támogatással lenyomta az amerikaiak által pénzelt Dél-Vietnámi kormányt is, Saigon ekkor esett el, és egyesült a két ország immár a Viet Cong vezetése alatt.

Belügy- és honvédelmi miniszterként, illetve vezérkari főnökként szolgált évtizedeken át, majd a nyolcvanas évekre elvesztette erős politikai befolyását.

Annak ellenére, hogy kommunista volt, nem osztotta a kortárs kommunista vezetők egyszerű, munkás öltözéket viselő divatját, sokkal inkább nézett ki egy fehér ruhás, helyi birtokosnak, dandynek, írja portréjában az ABC News.

Élete utolsó éveit Hanoiban töltötte egy gyarmati stílusú nagy házban, és az utolsó időket leszámítva itt szórakoztatta régi sztorikkal a hozzá látogató nyugati vezetőket. (ABC News/Wikipedia)

---

Fotók: Reuters

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.