Tanártüntetés volt, aztán jött a HaHa, és lenyúlta

oktatás
2013 október 05., 19:07
  • Körülbelül ezer ember gyűlt össze a Bazilikánál szombaton háromkor.
  • Az akciót a frissen alakult Hívatlanul csoport szervezte.
  • Ott volt a DK, persze nem hivatalosan, hanem Hívatlanul :D
  •  Egész olyan volt, mint a téli diáktüntetések csak kicsit más.
  • Aztán jött a Hallgatói Hálózat és lenyúlta a bulit.

Sajnos a KiHa flashmobja nem lett megtartva, de a tüntetés slam poetrykkel, például ezzel, és beszédekkel háromkor elkezdődött. A tömeg boldogan vett részt az interaktív részekben. Amikor a beszélő felnyújtotta az öklét, ordítani kellett hogy „szabad” utána pedig hogy „egyenlő”. Aztán amikor egy hordozható magnóból megszólalt Verdi Nabuccója, elindultak a vezetők. A Zrínyi utcán haladtak, ahol végig sepregettek az elől sétáló nők, hogy jelképesen megtisztítsák az országot.

pedagogtunti

A Nádor utcában álltak meg, ahol fotózkodtak egy kicsit a Klebelsberg Központ előtt, ahogy éppen a táblácskát porolgatják. Egy nyugdíjas tanár megkérte a tömegből a többi nyugdíjast, hogy csatlakozzanak egy nyugdíjas tanári mozgalomhoz. A Hívatlanul facebookján majd megadják a néni elérhetőségét, és a Vesszőcskére átalakított Bunkócska éneklése közben tovább indultak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Innentől a vonulás olyan volt, mint egy igazi diáktüntetés, ugyanazokkal a skandálásokkal, csak átköltötték a „Szabad ország, szabad egyetemet” „Szabad ország, szabad iskolára.” Szóval igazából ugyan olyan volt, csak több időssel és régi dalokkal.

pedatunti5

Útközben egy hahás lány hangosbemondóval szólt be, hogy hagyják abba a Demorkatikus Koalíció szórólapjainak osztogatását, mert ez egy független rendezvény. Ettől függetlenül a fél DK kint volt, az Átlátszó Oktatásos srác spottolta Szarvas Koppány Bendegúzt, a DK ifjúsági tagozatának elnökét. Az EMMI-hez való megérkezéskor, egyszerre ment a „Gyertek ki!”, és a „Menjünk be”. A beszédek elkezdődtek, amint a fotósok elhagyták a pódiumot.

pedagogtunti2

Szabó Sebestyén nyitotta az egészet. Ő volt a tüntetésen az arc és a főszervező. Aztán Lázár Júlia mutatta be a Hívatlanul csoportot, és kijelentette: ott lesznek mindenütt. Céljuk összevonni az oktatással foglalkozó csoportokat, és egy nagy országos oktatási kerekasztalt létrehozni.

A Hívatlanul hivatalosan szeptember 22-én alakult meg. A kezdeti pár emberből, mostanra Facebookon 5000 meghívott tag van. De nincs is hivatalos, nyilvános, Facebook-oldaluk. :c

Támogatja őket a Középiskolai Hálózat, a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

pedagogtunti4

Utána következett a PDSZ elnöke, beszédet mondott még az OKNT volt elnöke, az Európai Szülők magyarországi egyesületének elnöke, egy középiskolában tanító tesitanár, és végül Kis Ábrahám Soma, a HaHától. Aztán a kórus elénekelte a Verdi átköltést, és mindenki ment volna haza, ha a Hallgatói Hálózat nem jelenti be, hogy ők tovább vonulnak.

Körülbelül 150-200 embernek tetszett az ötlet, és ujjongva, ünnepelve, követték a molinót.

pedagogtunti3

Innentől diáktüntetés lett, csak több öreggel, mint diákkal. „Gyertek velünk” és „Aki dudál, velünk van” skandálta a tömeg. A rendőrök a Bajcsy előtt megállítják a szervezőket, hogy döntsék el, és mondják meg, merre akarnak menni. Kisebb szóváltás után a hahások kijelentették, hogy a várba mennek. Vagy legalábbis Lánchídra, aztán ott szavazunk. Aztán a Várba.

A Bajcsyt szinte teljesen lezárta a kisebb szünet után megtorpanó tömeg, egy sávban lehetett csak közlekedni a Deák tér felé. „Hoffmann Rózsa húzz a búsba, itt van az ősz, itt van újra” skandálta a tömeg, miközben turisták boldogan, integetve fotózták őket.

A József Attila utcán kanyarodtak be, lezárva az egészet, egészen a Lánchíd lábáig, ahol Barcza Dániel, hahás aktivista szavaztatott a tömeggel egyet. Ha tovább mennek, a rendőrök feltolják őket a járdára, ha nem, akkor menjenek haza és tervezzék meg a következő megmozdulást.

pedagogtunti6

Végül az utóbbi lett, és így éledt újra a Hallgatói Hálózat a nyár után.

Köszönet Klág Dávidnak a Cink.hu újságírójának a segítségért 

Tremmel Márk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.