Orbánt faggatják veje cégéről

POLITIKA
2013 október 07., 10:15
comments 2

orbancsalad9

„Hogyan károsítja meg az Elios nevű Közgép cég százmilliókkal az adófizetőket? S hogyan nézi ezt tétlenül a kormány?”

Ezen a címen nyújtott be a miniszterelnöknek címzett interpellációt a héten az LMP két képviselője, Mile Lajos és Szél Bernadett. Az Elios egy energetikai cég, amit idén júliustól hívnak így, korábban E-OS Innovatív Energetikai Zrt. volt a neve, fő részvényese pedig az E-OS Energiakereskedő Zrt. volt. Aminek a főrészvényese a Közgép. És amiért különösen izgalmas a dolog, hogy a miniszterelnököt arról a cégről kérdezik, aminek egyik, cégjegyzésre is jogosult igazgatósági tagja Tiborcz István, a miniszterelnök újdonsült veje.

Azt, hogy milyen százmilliókkal és hogyan károsította meg a magyar adófizetőket az Elios, remélhetőleg Mille és Szél interpellációjából megtudjuk. Az Opten cégadatbázisában elérhető adatok szerint a 2009 augusztusában alapított cégnek 2010-ben még csak 686 millió, 2012-ben már 3 milliárd forintot meghaladó árbevétele volt, miközben adózott eredménye 94 millió forintról 201 millió forintra nőtt - mérleg szerinti eredménye viszont 94 millióról egymillió forintra esett vissza. Az Elios az elmúlt három évben jelentősen eladósodott, kötelezettségei 258 millióról 1,64 milliárd forintra nőttek.

  • Orbán Viktor ezen kívül három azonnali kérdésnek is címzettje.

A jobbikos Mirkóczki Ádám szeptember 16-án nyújtotta be "Kik Magyarország rejtett erőforrásai?" című kérdését, erre a parlamenti szabályok szerint a héten már válaszolnia kell a miniszterelnöknek. És ha már válaszol, valószínűleg Gaudi-Nagy Tamás és Schiffer András kérdéseire is felel majd. Az előbbi a 2006-os igazságtételről kérdezi, míg Schiffer arról, hogy milyen kínos ügyeket lehet a miniszterelnökke, vagy ahogy ő nevezi "a Viktorral" megbeszélni.

Az LMP a miniszterelnök faggatása mellett fél egytől aláírásokat gyűjt a folyosón azért, hogy vizsgálóbizottság vizsgálhassa a Mol és az Ina kapcsolatát. Ez most a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs, illetve amiatt lett aktuális, hogy Orbán a horvát vádakra reagálva azt kérte a Moltól, hogy vizsgálják meg az Ina eladását, mint lehetőséget. Erről bővebben ezekben a cikkeinkben olvashatnak:

Elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt ellen

Zágrábban vagy Budapesten maffiakormány van

  • A szó szótári értelmében vett munkát is végeznek majd ma a képviselők:

Elfogadják a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapjáról szóló törvényt. Magyarán létrehoznak egy alapot az államosított takarékszövetkezetek támogatására. Az alapba a törvény szerint önkéntesen bárki befizethet, de a fő bevételi forrása a költségvetés lesz - részben az állami tulajdonú MFB-n keresztül, de címzetten is kaphat pénzt a költségvetésből.

Odaajándékozzák a Pesti Vigadó épületét a Magyar Művészeti Akadémiának. A törvény indoklása szerint (.pdf) ez az MMA hatékony működésének szükséges feltétele.

Elfogadják a Nemzeti Drogellenes Stratégiát is, aminek ambíciózus célkitüzései szerint 2020-ra drogmentes társadalom lesz Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.