Végre van helye a Magyar Művészeti Akadémiának, rögtön három

Ingyen a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA) adta a Műcsarnokot, a Pesti Vigadó épületét, és a XII. kerületi Hild-villát az Országgyűlés hétfőn. 245 igen, 46 nem, 30 tartózkodás volt a szavazáson.

A kormány még tavaly december végén nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapján a Pesti Vigadó és a Műcsarnok épülete ingyen a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) birtokába kerül. A javaslat szerint a szerződést személyesen Orbán Viktor jegyzi majd.

Mindezt, ahogy a javaslatot benyújtó Balog Zoltán miniszter fogalmazott, "a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megteremtése érdekében" teszik. A kormány ügyelt arra is, hogy jó állapotban adják át az ajándékot, idén augusztus elején jelentették be, hogy a rendkívüli kormányzati alapból egymilliárd forintot csoportosítanak át a Vigadó felújítására. Az épület amúgy 2004 óta zárva van, 2006 óta pedig felújítás alatt állt, ezt a munkát gyorsította fel a kormánytól kapott pluszpénz és az új tulajdonos megjelenése.

A Vigadó jelenlegi épületét 1865-ben adták át, az épületet Feszl Frigyes tervezte. A helyén korábban álló, Pollack Mihály által tervezett épületet az osztrák hadsereg 1849-ben Budáról szétágyúzta. Budapest egyik legértékesebb dunaparti épülete megsínylette a második világháborút is, végül csak 1980-ban állították helyre.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.