Az Economist blogja nekiment Orbánnak a londoni látogatás előtt

POLITIKA
2013 október 08., 17:01
comments 29

Orbán nem úgy konzervatív, ahogy mi értjük ezt a kifejezést - írja az Economist Eastern Approaches blogja Orbán szerdai londoni látogatása előtt. A poszt egy fiktív összefoglaló, amit David Cameron kaphatna tanácsadójától, hogy felkészüljön Orbánból - emögött persze lényegében egy klasszikus publicisztika van.

viktor

Orbán felülről vezérelt, a jóléti szocializmus és a nacionalista retorika elemeit keverő rendszert hoz létre, írja a poszt. A szerző szerint Orbán politikája alapján sokkal inkább illik Ed Miliband Munkáspártja és az EU-ellenes Függetlenségi Párt közé, mint a toryk társaságába. Ő nem csak ígéri a rezsicsökkentést, mint a brit baloldal, hanem már be is vezette.

Orbán rossz ajtón kopogtat.

A szerző nem elégedett a sokszor dícsért romastratégiával sem. Ez szerinte nem segítette a szegényeket és a cigányokat, akik közül sokan a fejlődő világra emlékeztető körülmények között élnek. Ráadásul miközben Orbán heves elitellenes retorikát folytat, a "jó kapcsolatokkal rendelkező" üzletembereknek feltűnően jól megy kormánya idején.

A poszt szerint az mondja el a legtöbbet a kormányról, milyen erős irányítás alatt áll a kormánypárt. Szinte senki nem beszél ki a pártból, nincs szivárogtatás, nincs elégedetlenség vagy különvélemények.

Nincs suttogás az utódjelöltekről

- talán mert nincsenek is ilyenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.