Ez nem számít uszításnak a rendőrség szerint

politika
2013 október 08., 07:11

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában szüntette meg a Jobbik 2012. augusztus 5-i devecseri tüntetésén történtek ügyében folytatott nyomozását. Szerintük nem történt uszítás. Ehhez képest a tüntetésen készült videón 00:30-nál Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója két megoldási javaslattal áll elő a cigányság problémáinak kezelésére. Szerinte két dolgot lehet tenni a romákkal:

  1. Kihajítani őket az országból.
  2. Felakasztani őket.

Utána egy azonosítatlan beszélő - a TASZ szerint László Attila, a Szebb Jövőt Egyesület vezetője - azt mondja, a romák

"úgy szaporodnak ezek a férgek, mint a patkányok".

Meg azt, hogy el kéne őket zavarni a Kárpát-medencéből.

Ezután a kigyúrt, fekete pólós arcokból álló tömeg a rendőrségi kordont félrehajítva vonul a devecseri cigánysorra, ahol szukrolói nóták ritmusára a cigánybűnözésről skandálnak.

A videón 2:00-nál már arról beszélnek, hogy egy cigány már a puszta megjelenésével provokálta a felvonulókat. A monológ részeként megtudhatjuk, hogy az egybegyültek szerint a cigányokba "genetikailag bele van kódolva a bűnözés". Azt is mondják, hogy "a genetikai hulladék" egyenjogúsítására tett kísérlet "a társadalmi egészséges egyensúlyt kívánják megbontani".

Nem sokkal ezután kövekkel kezdik dobálni az egyik devecseri roma család portáját. Ez azért fontos momentum, mert a nyomozást bűncselekmény hiányában lezáró Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság indoklása szerint az amúgy részben papírból felolvasott beszédek:

"nem átgondolt, indulatból, ösztönből fakadó, ellenséges, ártó megnyilvánulás kiváltására alkalmas kijelentést nem tartalmaztak."

A TASZ álláspontja szerint ezt a bíróság dolga lett volna eldönteni, de mert a rendőrség saját hatáskörében megszüntette a nyomozást, a bíróság nem is láthatta a bizonyítékokat. (Via TASZ)

A beszédek után a tömeg a közeli cigánysorra vonult, ahol többen kövekkel és betondarabokkal dobálni kezdték az ott élő cigány emberek otthonait. Egy PM-es aktivista és a Jobbik veszprémi képviselője, Ferenczi Gábor is megsérült. Bár Ferenczi próbálta sérülését a helyi cigányokra kenni, végül egy videóból kiderült, hogy a jobbikos képviselőt az egyik szélsőjobboldali tüntető dobta meg. Groteszk módon éppen ezzel a férfival szemben emelt végül vádat a rendőrség.

Ugyanis míg közösség elleni izgatás a rendőrség szerint nem történt, azt viszont elismerték, hogy közösségi elleni erőszak igen. Ahhoz, hogy a tényállást így el tudják különíteni, az is kell, hogy a rendőrségi vélemény szerint ne legyen oksági kapcsolat a tüntetésen elhangzott beszédek és aközött, hogy utána a résztvevők közösen a közeli cigánysorra mentek dobálózni.

Viszont hiába indult nyomozás a közösség elleni erőszak ügyében, a rendőrség azt kénytelen volt felfüggeszteni, mert bár három lehetséges elkövető is a rendőrség látókörébe került, személyazonosságukat nem tudták megállapítani. Végül azonban a videókon látható férfit mégis sikerült azonosítaniuk, így a jobbikos képviselőt megdobó szélsőjobboldali férfi ellen a múlt héten vádat emeltek.

Ahhoz, hogy a rendőrségnek problémát okozzon a feltételezett elkövetők megkeresése, az is kellett, hogy a dobálást a helyszínen végignéző több tucat rendőr ne emeljen ki és ne igazoltasson senkit. Ezért a Helsinki korábban az ügyészséghez fordult, a rendőrség mulasztását felvetve, ezt a feljelentést viszont az ügyészség elkaszálta, mondván, hogy a rendőrség végül visszaterelte békés mederbe a rendezvényt, és az események után neki is láttak felkutatni a rendbontó személyeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.