A 16 évesen Nobel-békedíjra jelölt lány elnémította a sztárműsorvezetőt is

2013 október 10., csütörtök 10:17

Malala Juszufzai pakisztáni lány a valaha volt legfiatalabb jelölt a Nobel-békedíjra is, csütörtökön pedig megkapta a Szaharov-díjat.

A nők és a lányok oktatásáért harcoló lány 11 évesen lett híres, mert álnéven vezetett blogjában írt arról, milyen az élet a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben, ahol a lányoknak tilos volt iskolába járniuk. Tavaly tálib fegyveresek megpróbálták megölni, de túlélte a támadást. Lőtt sebeit Angliában kezelték, a lány jelenleg is Birminghamben él.

Tegnap pedig Jon Stewart műsorának vendége volt. Az amerikai műsorvezető többek között arról kérdezte a lányt, mit érzett, amikor megtudta, hogy a tálibok holtan akarták látni. Juszufzai válasza pedig ma az internet egyik legjobban terjedő videója lett:

Gondolkoztam ezen, mi lenne, ha jönne egy tálib, hogy megöljön. Kérdeztem magamtól: mit tennél ekkor Malala? Elsőnek azt válaszoltam magamnak, levenném a cipőmet és megütném vele.

De aztán azt mondtam, ha megütsz egy tálibot a cipővel, nem lesz különbség közted és a tálib között. Nem bánhatsz másokkal kegyetlenül, harcolnod kell velük, de békésen, párbeszéddel, az oktatás segítségével.

És ezután arra jutottam, elmondanám neki, mennyire fontos az oktatás, és én azt akarom, hogy az ő gyerekeinek is járjon az oktatás. Majd azt mondanám neki, hogy ez az, amit el szerettem volna mondani. És most tegye, amit tenni szeretne.

A teljes interjút a Daily Show honlapján lehet végignézni. (via Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt