A 16 évesen Nobel-békedíjra jelölt lány elnémította a sztárműsorvezetőt is

külföld
2013 október 10., 10:17

Malala Juszufzai pakisztáni lány a valaha volt legfiatalabb jelölt a Nobel-békedíjra is, csütörtökön pedig megkapta a Szaharov-díjat.

A nők és a lányok oktatásáért harcoló lány 11 évesen lett híres, mert álnéven vezetett blogjában írt arról, milyen az élet a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben, ahol a lányoknak tilos volt iskolába járniuk. Tavaly tálib fegyveresek megpróbálták megölni, de túlélte a támadást. Lőtt sebeit Angliában kezelték, a lány jelenleg is Birminghamben él.

Tegnap pedig Jon Stewart műsorának vendége volt. Az amerikai műsorvezető többek között arról kérdezte a lányt, mit érzett, amikor megtudta, hogy a tálibok holtan akarták látni. Juszufzai válasza pedig ma az internet egyik legjobban terjedő videója lett:

Gondolkoztam ezen, mi lenne, ha jönne egy tálib, hogy megöljön. Kérdeztem magamtól: mit tennél ekkor Malala? Elsőnek azt válaszoltam magamnak, levenném a cipőmet és megütném vele.

De aztán azt mondtam, ha megütsz egy tálibot a cipővel, nem lesz különbség közted és a tálib között. Nem bánhatsz másokkal kegyetlenül, harcolnod kell velük, de békésen, párbeszéddel, az oktatás segítségével.

És ezután arra jutottam, elmondanám neki, mennyire fontos az oktatás, és én azt akarom, hogy az ő gyerekeinek is járjon az oktatás. Majd azt mondanám neki, hogy ez az, amit el szerettem volna mondani. És most tegye, amit tenni szeretne.

A teljes interjút a Daily Show honlapján lehet végignézni. (via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.