Nagyon sok magyar utálja a munkahelyét

gazdaság
2013 október 11., 14:24

A Gallup készített globális felmérést a világon a munkahelyek iránti elköteleződés mértékéről. És a magyar munkavállalók nem szerepeltek túl jól.

141 országból 73,752 embert kérdeztek, egy országból minimum háromszázat, de jellemzően azért jóval többet. Az aktív elkötelezetlenség mindig összefügg a munkanélküliség helyzetével, az emberek ugyanis hajlamosak jobban megbecsülni munkájukat, ha tudják, hogy nehezen találnának mást.

Erre példa például a kínai helyzet is, ahol viszonylag alacsony, négy százalékos munkanélküliségi ráta mellé a legkevésbé elkötelezett dolgozók aránya (hat százalék) is társul.

A magyar munkavállalóknak csak 14 százaléka nevezte magát elkötelezettnek a munkahelye iránt, 56 százalékuk pedig nem elkötelezettnek, míg 33 százalékuk kifejezetten aktívan elkötelezetlennek.

A 33 százalékos eredmény elég magasnak számít. Az ebbe a kategóriába tartozó dolgozók nem csak nem viszonyulnak pozitívan a munkahelyükhöz, de egyáltalán nem is céljuk, értéket teremtsenek, sőt, hajlamosak ellenséges attitűdöket is felvenni.

 

Hasonlóan magas arányban aktívan elkötelezhetetlen munkások a kutatás példái szerint Mexikóban, Dél-Afrikában és például Törökországban fordulnak elő.

Az átlagos elkötelezetlenségi mérték viszont a közép-kelet európai térségben nem számít kiugróan rossznak, hasonló eredmények jöttek ki náluk is:

eredmenyek

 

Metodológia meg rengeteg egyéb érdekes információ a munkahelyi körülményekről a Gallup honlapjárül letölthető kutatásban, forrás a Huffington Post volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.