Beleszólhatna a kormány, hogy mit vizsgálhat a Versenyhivatal

2013 október 11., péntek 15:15

Koszorús László fideszes képviselő javaslata szerint a kormány megakadályozhatná, hogy a Gazdasági Versenyhivatal két cég összefonódását vizsgálja. Így például a jövőben a GVH nem vizsgálhatná azokat a vállalat-összefonódásokat, amiket közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítenek.

Arról, hogy mi minősül közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek, a kormány a nyilvánosság kizárásával szokott dönteni. Magyarán, ezentúl megakadályozhatják bármelyik cégösszefonódás vizsgálatát. Valószínűbb viszont, hogy egyedi, személyre szabott esetekben kívánnak beleavatkozni a felügyeleti munkába.

A cégösszefonódásokat amúgy azért szokás vizsgálni, mert két cég összefonódása olyan piaci fölényt teremthet, ami káros mind a piaci versenyre, mind a fogyasztókra. Ezzel szemben Koszorús szerint javaslata "a jogbiztonságot és az átláthatóságot szolgálja". (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt