Gondolázás a nemzeti kultúra és a szexualitás viharos vizein

KULTÚRA
2013 október 13., 06:19

Mint ahogy azt a pillanatképek alapján megjósoltuk, valóban a Polgári Gondola volt a város egyik legnagyobb bulija szombat délután, ahol többek között Káel Csaba, a Müpa és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója boncolgatta a nemzeti kultúra helyzetét. A dunai hajókázással és némi homoszexualitással színesített eszmecsere idén a „Kultúra Budapesten” címet kapta.

Vers mindenkinek, meg fesztiválok és színház

Legnagyobb bánatunkra a kihajózás az idilli időjárás ellenére fél órát csúszott, mivel Vidnyánszky Attila a dress code-botrányáról is elhíresült Kaposvárról érkezett épp, és nehezen tudott leparkolni a belvárosban. Cserébe hallgathattunk spontán versmondást, amiről aztán kiderült, hogy végül is meg lett beszélve előre. Az egyik Ábrányi Emil "Él a magyar" c. költeménye volt, ami a felkonf alapján ma is nagyon aktuális, bár az nem derült ki, hogy az aktualitás „a magyar nem vész el s élni fog!” vagy „a büszke jognak minden vára megdől” sorokra vonatkozott-e inkább.

polgarigondola3

A programot Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés elnöke nyitotta, aki kiemelte a nemzeti fővárosi intézmények jelentőségét. Arról is beszélt, milyen fontos, hogy Budapest újból felkerüljön a nemzetközi fesztiváltérképre.

Káel Csaba szerint elsősorban nem gazdasági, hanem identitásváltságtól szenvedünk. Ennek egyik okaként azt jelölte meg, hogy a mai filmek és a sorozatok leginkább az amerikai életformáról szólnak, nem pedig „rólunk”. Ő legalább biztos nem bombázza az ismerőseit Breaking bad-es spoiler-gifekkel.

Kiemelte még a Tavaszi, ill. Őszi Fesztivál népszerűsítésének fontosságát is, amelyeket tovább lehetne fejleszteni a gasztronómia irányába is.

Vidnyánszky Attila méltatta az újonnan meghozott színházi törvényt. Megtudtuk, hogy itthon minden ötven kilométerre jut egy társulattal működő kőszínház, a hazai alternatív színházak finanszírozását ért bírálatokat pedig igazságtalannak nevezte. Szerinte a fővárosi és vidéki színházak szembeállítása mesterséges, bár a vidéki intézményeket sújtó finanszírozási aránytalanságok feloldása fontos feladat. A Nemzeti Színház pedig „egy erőmű, amely hatni akar.”

polgarigondola4

A kávészünetben spottoltuk telefonáló Nemcsák Károlyt , és a Vizi E. Szilveszterrel csevegő Fekete Györgyöt is. A süteményes asztalnál tolakodás volt.

Vajon meleg volt-e Kölcsey?

Az előadásokat követő kérdezős blokk tematikája elég változatosan alakult. Az új köznevelési törvény és a „35%-os pedagósus-béremelés” dicsérete mellett – amely ellen az érintettek múlt szombatra tüntetést szerveztek – azért szóba került a hazai színikritikus-képzés esetleges fejlesztése is.

Vidnyánszky az őt támadó kritikusokat katonaként aposztrofálta, akik folyamatosan rá lőnek, de „le fogjuk őket győzni” – mondta. És amúgy is folyamatos kulturális harc és küzdelem zajlik, amit bizonyított azzal is, hogy vagy a harc vagy a küzdelem szó minden mondatában szerepelt.

polgárigondola2

Káel abban látná az identitásválság problémájának egyik kulcsát, ha végre mindenhol egységesen és ugyanúgy adnák elő a magyar himnuszt, nem pedig mindenféle feldolgozásokban, mert amúgy is épp elég nehéz énekelni.

Egy hozzászólásban szóba került a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a szexuális orientációja is, akinek nevében posztumusz Nyáry Krisztián irodalomtörténész coming outolt. „Ha egy magyar kormány ebben az ügyben nyilatkozik, akkor egy olyan mocskot emel fel a földről, amit ilyen nejlonzacskóba szoktak tenni, és bedobják a szemetesbe, amikor az ember kutyát sétáltat” – foglalt állást a hozzászóló szerint releváns kérdésben Káel Balog Zoltán. Szerinte az „ellenoldal” azért foglalkozik a Himnusz szerzőjének esetleges homoszexualitásával, mert „túl erősnek tartja és le akarja rombolni”, szóval „belülről van veszély és nem kívülről.”

Fejér Etelka

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.