https://444.hu/assets/2013-10-12T190159Z_2134239628_GM1E9AD08AE01_RTRMADP_3_CHILE.jpg

Indiánok csaptak össze a rendőrökkel Chilében

külföld
2013 október 13., 13:39

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel azon a felvonuláson, amit bennszülött csoportok szerveztek Chile fővárosában, Santiagóban. A tüntetők vissza szeretnék kapni ősi földterületeiket, és az önmeghatározáshoz való jogukat, a tiltakozásukat ezért időzítették arra a napra, amelyiken 521 évvel ezelőtt Kolumbusz Kristóf kikötött az amerikai partoknál.

photo_camera Ők azok, akik nem elégedettek azzal, amit Kolumbusz hozott a földrészükre. (REUTERS/Ivan Alvarado)

A felvonuláson több mint tizenötezer ember vett részt, és a legnagyobb bennszülött törzs, a Mapuche indiánok szervezték. Ők már régóta harcolnak a kormány ellen, mert az több ősi földterületüket is kisajátította.

photo_camera Anonymus-maszkos indián (REUTERS/Ivan Alvarado)

A tüntetés egy pontján néhányan kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik vízágyúval reagáltak. Legalább tíz tüntetőt letartóztattak.

photo_camera A tüntetők Molotov-koktélokat is bevetettek. (REUTERS/Ivan Alvarado)

Kolumbusz napja Latin-Amerika szerte ünnepnapnak számít, de az indiánok szerint nincs okok az ünnepségre. Közleményük szerint az állam elüldözte őket földjeikről, sokakat pedig politikai fogolyként tartanak fogva.

photo_camera (REUTERS/Ivan Alvarado)

Rendszeresek a beszámolók arról, hogy a rendőrség erőszakosan szorít ki őslakosokat területeikről, a kormány ráadásul terroristacsoportként kezeli őket, és a terrorista-ellenes törvényekre hivatkozva intézkednek, ami jóval nagyobb mozgásteret biztosít a rendőröknek. Korábban már az ENSZ is arra szólította fel a chilei kormányt, hogy szüntesse be a törvény alkalmazását az indiánokra. (via al-Jazeera)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.