Mikor jön a magyar Putyin?

Egyéb
2013 október 14., 05:50

Orbán Viktor igen meglepőt mondott a Daily Telegraphnak pénteken. Még ha a miniszterelnök mondandójának Havasi Bertalan által adott interpretációját tekintjük is kiindulópontnak, akkor sem lehet ezt nagyon másképp értelmezni, mint hogy a kormányfő szerint Magyarországon kézzelfogható veszélye lehet egy Putyin-típusú erős ember hatalomra kerülésének.

A miniszterelnök valami olyasmit pedzegetett, hogy erre elsősorban akkor lehet esély, ha Magyarországot elkerülik a gazdasági sikerek.

Ha megnézzük a magyar gazdaság elmúlt 23 évének teljesítményét az egyes miniszterelnökök alatt, akkor azt látjuk, hogy az utóbbi három év e tekintetben a legrosszabbak közé tartozott.

link Forrás

A rendszerváltás első évei keményebbek voltak, mint a 2010 óta eltelt időszak, de akkor viszonylag gyorsan, a Horn-kormány idején már meg is kezdődött valamiféle érzékelhető növekedés. A jelenlegi helyzet annyiban más, hogy 2014 után senki nem számít a ’90-es évek második feléhez hasonlítható szárnyalásra.

Az elmúlt három év kínkeserves stagnálása nagy valószínűséggel velünk marad.

Ha úgy tetszik, Magyarországot minden bizonnyal el fogja kerülni az a gazdasági siker, amire a miniszterelnök utalhatott. Ha jól értjük, ez az az eset, amikor Orbán Viktor szerint egy az oroszországi rendszerhez hasonló berendezkedés jöhet létre Magyarországon.

A Havasi-féle utólagos magyarázat szerint Orbán Viktor nem mondta meg, hogy ki jelentené a Putyin-típusú veszélyt, csak annyit említett, hogy az illető a „nyitott világ felé fordulás helyett nemzeti erős emberként nem tisztelné a szabadságot”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.