Gyémánteső hullhat a Szaturnuszon és a Jupiteren

meghökkentő tudomány
2013 október 16., 08:45

A naprendszer két gázóriásán akkora a légköri nyomás, hogy a szén gyémánttá kristályosodhat. Az így kialakult, akár egy centiméter átmérőjű kristályok aztán úgy potyognak az égből, mint a Földön az eső.

A Wisconsin Egyetem és a NASA kutatói szerint a gyémántesőhöz első lépésben az kell, hogy a két bolygó felső légkörében a villámok korommá változtassák a metánt. A lehulló pernye az egyre nagyobb nyomásban, 1600 kilométernyi zuhanás után grafittá, 6000 kilométernyi zuhanás után gyémánttá szilárdul. (BBC via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.