Kezdődik az adósságplafon-pánik!

gazdaság
2013 október 16., 05:25

us-debt-ceiling-gdp-fed-debt-presidents-adossagplafon

Az amerikai képviselőház kedd este sem tudott önálló javaslatot elfogadni az adósságplafon megemeléséről és a kormányzat újraindításáról, így már csak egy nap maradt a helyzet megoldására és a technikai csőd elkerülésére. Közben a Fitch Ratings hitelminősítő már megkezdte az amerikai adósság leminősítésének a vizsgálatát.

Ha a Fitch megvonná az AAA besorolást, az Egyesült Államok adósságának már két hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb besorolása - ez pedig azt jelentheti, hogy bizonyos befektetési alapoknak túl kéne adniuk amerikai államkötvényeiken. Hogy ez mivel járhat, arról itt írtam.

A jó hír, hogy kedden a szenátusban egyezség látszott kialakulni a demokraták és az ottani, mérsékeltebb republikánusok között. Így már csak annyi a feladat, hogy a republikánus vezetés a képviselőházi csoportból is elég tagot győzzön meg a javaslat elfogadásáról. Az adósságplafont szerdán éjfélig meg kell emelni, különben az államkincstár már nem tudja fedezni a kötelezettségeit. Ez pedig egyet jelentene a csőddel - még ha az csak technikai is, vagyis nem arról van szó, hogy az amerikaiaknak nincs pénze. Csak arról, hogy nem akarnak fizetni.

Az amerikai sajtóból ezt érdemes elolvasni erről.

Itt pedig pár jótanács arra az esetre, ha netán összeomlana a világgazdaság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.